Linkovi

Zavrsni dio zajedničke američko-hrvatske vojne vježbe odgođen zbog olujne bure (13/11/01) - 2001-11-13


Olujna bura vratila je jutros u luke americki razarac USS Ross, hrvatsku raketnu topovnjacu Petar Kresimir IV i dva ratna broda spasioca koji su u sibenskom akvatoriju na potezu od Zirja do Drvenika trebali izvesti zavrsni dio vojne vjezbe SURFEX 2001. Prema planu kojeg su izradili zapovjednik vjezbe i njegov zamjenik kapetani bojnih brodova Kevin Quinn i Marin Stosic americka i hrvatska mornarica danas su trebale simulirati napad raketama, avionima i topnickom vatrom na brod koji krijumcari oruzje i opijate.

Planirana prema NATO-ovoj proceduri EXTAC, vjezba ce, smiri li se vrijeme, biti izvedena sutra kada ce po prvi put americko-hrvatske snage provesti bojno gadjanje. Planirano je da u vjezbi s hrvatske snage sudjeluju i dva aviona MIG 21 koji ce po polijetanju iz splitske baze u Divuljama napasti najprije krijumcarski brod, a nakon toga simulit ce napad na americki razarac i brodove HRM.

Vojna vjezba u akvatoriju s puno otoka novost je za americku mornaricu koja je osposobljena za plovidbu na otvorenom moru i do sada nije imala prilike ovakve vjezbe izvoditi u malom tzv. litoralnom moru. Americki casnici izrazili su zadovoljstvo jucerasnjom simulacijom borbi u akvatoriju Murtera koje je posebno izrazeno litoralno more. Mornaricki vojni izaslanik americkog veleposlanstva, kapetan korvete Robert Allen objasnio je da je americka ratna mornarica specijalizirana za duboke vode, a hrvatska za manja mora. Na topovnjaci Petar Kresimir IV Robert Allen novinarima je kazao da ce americkoj mornarici jako koristiti ono sto u vjezbi nauci od hrvatske strane. "Nakon zavrsetka hladnog rata", rekao je, "americka mornarica mora biti prisutna u tzv. litoralnim vodama".

U vjezbi SURFEX 2001 sudjeluje 700 vojnika, po 350 sa obje strane. Cilj je vjezbe kombiniranim pomorskim operacijama testirati NATO-ove procedure i ispuniti godisnje ciljeve HRM u okviru Partnerstva za mir. SURFEX (SURFace EXercise) 2001 manja je vjezba koja je zamijenila prvotno planiranu PHIBLEX 2001 (AmPHIBious Landing EXercise) u kojoj su trebali sudjelovati americke kopnene, pomorske i zracne snage. Zbog rata u Afganistanu sudjelovanje americke mornarice ograniceno je na razaracac USS Ross i avion P-3C Orion. Predvidjeno je da vjezba zavrsi u cetvrtak, 15 studenog.

XS
SM
MD
LG