Linkovi

SAD pozivaju Sjeverni savez na održavanje discipline (13/11/01) - 2001-11-13


Sjedinjene Države su pozvale postrojbe Sjevernog saveza da održe disciplinu nakon što su ušle u Kabul, ignorirajući američke pozive da se zaustave na prilazima gradu. Visoki dužnosnik američkog Državnog tajništva uputio je poziv nakon što su se talibanske snage povukle iz Kabula na jug. U medjuvremenu, talibanski čelnik mula Muhamed Omar pozvao je svoje borce da ne dezertiraju, već da se pregrupiraju i nastave borbu protiv Sjevernog saveza.

Pakistan je priopćio da ne želi da snage Sjevernog saveza okupiraju Kabul, te poziva na demilitarizaciju grada. Kako iz Islamabadau Pakistanu izvješćuje Ayaz Gul, talibai su napustili Kabul i ostavli ga oporbenim snagama bez borbe.

Glasnogovornik pakistanskog Ministarstva vanjskih poslova Aziz Khan izjavio je na konferenciji za novinare da bi njegova zemlja željela da se u Afganistanu uspostavi trajan mir i stabilnost. On je dodao da se nada da će sada prevladati smirenost te da neće doći do krvoprolića u Kabulu. Gospodin Khan kaže da do formiranja široko utemeljene, multi-etničke vlade, snage Sjevernog saveza ne smiju okupirati Kabul. "Dok se ne uspostavi političko stanje koje izaberu sami Afganistanci, Kabul treba ostati demilitariziran te pod kontrolom mirovnih snaga Ujedinjenih naroda ili pak multi-nacionalnih snaga s mandatom od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda".

Pakistanski glasnogovornik je pozvao Ujedinjene narode da ubrzaju napore na uspostavljanju nove političke administracije u Kabulu. "Vjerujemo da bi široko utemeljna, multi-etnička struktura, prihvatljiva svim Afganistancima, u miru sa svim svojim susjedima, a uspostvljena pod okriljem Ujedinjenih naroda, bila najbolje jamstvo mira u Afganistanu te njegovog jedinstva i teritorijalnog integriteta".

Pakistan je dugo vremena podržavao talibansku administraciju u Afganistanu, ali joj je okrenuo ledja nakon što je odbijen američki zahtjev da izruče Osamu bin Ladena. Pakistansko čelništvo i dalje je sumnjičavo prema Sjevernom savezu, čije su snage tijekom neoliko godina gradjanskog rata u Afganistanu, početkom devedesetih, nekoliko puta napadale pakistansko veleposlanstvo u Kabulu

XS
SM
MD
LG