Linkovi

Tijekom interviewa, Osama bin Laden izgledao zdravo i prkosno (13/11/01) - 2001-11-13


Mjesec dana nakon početka američke vojne akcije protiv ciljeva u Afganistanu, snage Sjevernog saveza ušle su u glavni grad Kabul, no glavni cilj kampanje - Osama bin Laden - i njegovi glavni suradnici još su uvijek na slobodi. Novinar Hamid Mir, koji je nedavno razgovarao s ovim saudijskim bjeguncem, kaže kako smatra da je unatoč tome kampanja bombardiranja znatno oštetila terorističku mrežu al Kaida.

Hamid Mir je urednik lista Daily Ausuf, koji se objavljuje na urdu jeziku u Islamabadu. On je jedan od rijetkih novinara koji su intervjuirali Osamu bin Ladena. Ovaj novinar kaže kako su mu prošli tjedan stavili povez preko očiju, ukrcali ga u prtljažnik automobila na petosatnu vožnju izvan Kabula. Gospodin Mir kaže kako je proveo nekoliko sati zajedno s Osamom bin Ladenom i njegovim glavniim savjetnikom Aymanom Al-Zahvirijem, egipatskim liječnikom koji služi kao bin Ladenov prevoditelj. Hamid Mir kaže da je Osama bin Laden izgledao zdravo i prkosno dok se čula vatra iz talibanskih protuzračnih oružja. "Dok sam sjedio s njim, primijetio sam kako pokušava dobiti vijesti o borbama oko Mazar-e-Sharifa svakih petnaestak minuta. Nakon interviewa saznao sam da ja al Kaida pretrpjela žestoke gubitke kod Mazar-e-Sharifa i drugih mjesta".

Gospodin Mir kaže kako je primjetio i druge razlike između ovog posljednjeg interviewa i ranijih susreta s bin Ladenom. "Bila je velika razlika između ovog susreta i onog ranijeg. Na ranijim susretima nije bilo toliko tjelohranitelja u prostoriji u kojoj je davao interview. Ovaj put bilo je više od dvadeset naoružanih tjelohranitelja u prostoriji i svi su oni bili Arapi. Ranije sam znao primjetiti tjelohranitelje iz Bangladesha, Indonezije i Pakistana, no ovaj put – svi su bili Arapi".

Hamid Mir kaže kako je Osama bin Laden ovaj put odbio odgovoriti na mnoga pitanja, a to se nije događalo prije, tako da smatra kako je saudijski bjegunac zabrinut da previše vremena provodi na jednom mjestu. Hamid Mir kaže da je bin Laden odgovorio na pitanje o tome je li nabavio nuklearno ili kemijsko oružje. Ovaj Saudijac je izjavio kako je nabavio takvo oružje i da će ga upotrijebiti, ukoliko Sjedinjene Države napadnu Afganistan s nuklearnim ili kemijskim oružjem. No otkako je objavljena kompletna verzija interviewa, gospodin Mir se našao u kontroverzi - jer u interviewu objavljenom na urdu jeziku taj dio ne postoji. Hamid Mir pokazuje vrpcu razgovora koja se jedva čuje, tvrdeći da se može čuti bin Ladenov odgovor na to pitanje.

Kasnije se na ovoj jedva razumljivoj snimci može čuti kako prevoditelj Al-Zawahiri ponavlja bin Ladenom odgovor - da ima oružje za masovno uništavanje i da će ga upotrijebiti. Gospodin Mir kaže kako je objavio kompletan interview - u kojem je bila i spomenuta bin Ladenova tvrdnja - u pakistanskom listu na engleskom jeziku Dawn. No ,u listu na urdu jeziku objavljen je samo dio interviewa, jer je Hamid Mir imao namjeru objaviti ga u dva dijela, što je naposljetku i učinio. Ipak, ovaj pakistanski novinar ne vjeruje da bin Ladenova skupina ima nuklearno ili kemijsko oružje. To mišljenje, inače, dijele i američki dužnosnici.Gospodin Mir, također, kaže kako Osama bin Laden pažljivo prati medijsko izvješćivanje o njegovim aktivnostima - da ima instaliranu satelitsku antenu tako da može pratiti vijesti iz cijelog svijeta. Isto tako, vjeruje da bin Laden koristi novinska izvješća koja pišu o nastojanjima al Kaide da nabavi oružje za masovno uništavanje u još jednom pokušaju da terorizira Zapad.

XS
SM
MD
LG