Linkovi

CSM: Putinovo okretanje prema Zapadu budi sumnje na domaćem planu (13/11/01) - 2001-11-13


Putinovo okretanje Zapadu budi sumnje na domaćem planu” – piše jutros Christian Science Monitor. Prema pisanju ovog bostonskog lista, ankete pokazuju da podrška ruske javnosti za američku akciju u Afganistanu slabi, a sve je više političara koji smatraju da je predsjednik Putin previše spreman na ustupke Zapadu. Iako je sam predsjednik vrlo popularan, ankete pokazuju da se preko polovine Rusa protivi američkom korištenju ruskih zračnih koridora; gotovo dvije trećine ih smatra da američke snage ne bi trebale biti razmještene u bivše sovjetske republike središnje Azije, a 90 posto ih se kategorično protivi korištenju ruskih snaga u Afganistanu.

New York Times piše o reakcijama putnika u američkim zračnim lukama na pad putničkog zrakoplova u New Yorku. Ujutro je – piše ovaj njujorški dnevnik – nervoza među putnicima bila najveća, no kako je dan odmicao bez znakova da se radilo o novom terorističkom napadu, tako se i raspoloženje putnika smirivalo. Međutim, avio-kompanije ipak brinu o dugoročnijem utjecaju ovog incidenta na zračni prijevoz. Prema nepisanom pravilu, deset dana nakon zrakoplovne nesreće, putnici se ponovno osjećaju sigurno u avionu. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da ovaj puta to pravilo vjerojatno neće vrijediti, jer će mnogi nesvjesno povezati jučerašnji pad Americanovog zrakoplova s napadima od 11. rujna.

O brigama, ali druge vrste, piše jutros Washington Post, koji prostor posvećuje dolazećoj sezoni blagdanskog shoppinga. Kako sezona kupovanja pred Božić počinje za oko dva tjedna, tako trgovci već sada pokušavaju predvidjeti kakve će im zarade donijeti. Prognoze, međutim, nisu dobre. Broj posjetitelja u trgovačkim centrima pao je za 10 posto u odnosu na prošlu godinu, a vjeruje se da će kupci, pritisnuti slabljenjem gospodarstva i posljedicama terorističkih napada, uglavnom ostajati kod kuće i kupovati samo ono što im doista treba.

XS
SM
MD
LG