Linkovi

Talibani u bijegu (14/11/01) - 2001-11-13


U Afganistanu, okrutni talibani su u bijegu. Nakon više od pet godina nastojanja da nametnu svoju ekstremnu verziju islama stanovnicima Afganistana, talibani su napustili glavni grad Kabul. Do njihovog iznenadnog povlačenja došlo je samo nekoliko dana nakon što su vojnici Sjevernog saveza zauzeli Mazar-e-Sharif i druge gradove na sjeveru i zapadu Afganistana.

Anti-talibanske postrojbe su imale zračnu pomoć koju su osigurale američke i britanske snage. Medjunarodna koalicija, predvodjena Sjedinjenim državama, bori se na tlu Afganistana zbog suradnje talibana s Osamom bin Ladenom i njegovom terorističkom mrežom al-Qaida. Oni su bili odgovorni za napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, 11. rujna, u kojima je živote izgubilo na tisuće Amerikanaca, ali i državljana mnogih drugih zemalja.

Kao što je to 10. studenog istaknuo predsjednik George W. Bush, tijekom govora na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, “Svaki režim u kojem vlada teror, mora platiti visoku cijenu. … Talibani sada uče svoju lekciju – režim i teroristi koje podržavaju sada se praktički ne mogu razlikovati. Oni zajedno šire teror i nameću vladavinu terora stanovnicima Afganistana.”

Sada se, rekao je predsjednik Bush, “okončavaju dani u kojima su talibani pružali utočište teroristima i u kojima su trgovali heroinom i mučili žene. I kada taj režim padne, stanovnici Afganistana će, zajedno s ostatkom svijeta, reći – hvala Bogu da smo ih se riješili!”

Gospodin Bush je obećao da će se Sjedinjene Države priključiti medjunarodnim naporima na pomoći stanovnicima Afganistana da obnove zemlju. Već godinama, Sjedinjene Države predvode svijet u slanju hrane i lijekova u Afganistan gdje ljudi pate od posljedica gradjanskog rata i suša. Posljednjih mjeseci američki su zrakoplovi bacili više od milijun paketa s hranom unutar Afganistana. Posljednjih dana, američki su zrakoplovi dopremili zračnim putem dostavili 20 tisuća deka i više od 200 tona potrepština. Sjedinjene su Države nastavile osiguravati hranu i drugu pomoć čak i u vrijeme kada su ih talibani pokušavali ukrasti!

Medjutim, stanovnicima Afganistana i dalje treba pomoć. Kao što je rekao predsjednik Bush, Sjedinjene Države će “…blisko raditi s Ujedinjenim narodima i bankama za zemlje u razvoju u rekonstrukciji Afganistana. … Isto tako, Sjedinjene Države će zajedno s Ujedinjenim narodima podržati post-talibansku vladu koja će predstavljati čitavo stanovništvo Afganistana.”

XS
SM
MD
LG