Linkovi

Globalna prijetnja terorizma (13/11/01) - 2001-11-13


Sjedinjene Države pojačavaju napore na blokadi financijskih sredstava terorista u svijetu. Američko državno tajništvo identificiralo je 28 “inozemnih terorističkih organizacija” koje potpadaju pod izvršnu uredbu koju je izdao predsjednik George Walker Bush. Od banaka se traži da zamrznu financijska sredstva ovih terorističkih grupa ili će se sučeliti sa sankcijama Sjedinjenih država.

Najopasnije medju njima je al-Qaida. Organizirao ju je Osama bin-Lasden, rodjen u Saudijskoj Arabiji. Al-Qaida je mreža terorističkih grupa koje su proklamirale da im je cilj uspostavljanje svjetski raširene ekstremističke muslimanske države – poput talibanskog režima u Afganistanu. Al-Qaidini teroristi usmrtili su ili ranili tisuće civila u bombaškim napadima 1998. godine na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji. Još više tisuća ljudi ubijeno je u napadima izvršenim 11. rujna na Svjetski trgovinski centra u New Yorku te na Pentagon, pokraj Washingtona. Kako je to istaknuo predsjednik Bush: “Al-Qaida operira u više od 60 zemalja. ... Ove terorističke grupe žele destabilizirati čitave zemlje i regije. One žele doći do kemijskog, biološkog i nuklearnog oružja. Kada bi do njega došle,” dodao je predsjednik Bush, “naši neprijatelji postali bi prijetnja svakoj državi, te na kraju i samoj civilizaciji.”

S al-Qaidom je blisko povezan i čitav niz drugih terorističkih grupa. Medju njih spadaju al-Gama`a al-Islamiyya te Jihad u Egiptu, pa potom Islamski pokret u Uzbekistanu te filipinska grupa Grupa Abu Sayyaf.

Hizballah, teroristička grupa koju podržavaju Sirija i Iran, odgovorna je za samoubilačke bombaške napade i otmice Amerikanaca i Izraelaca. Nekoliko palestinskih terorističkih grupa, uključujući Hamas, Palestinski islamski jihad, te Palestinski oslobodilački front, žele uništiti izraelsku državu izvodjenjem napada na Izraelce u kojima ne biraju žrtve.

U Alžiru pak, Oružana islamska grupa želi terorom nametnuti radikalni muslimanski režim. Organizacija Mujahedin-e Khalq isprepliće islam i marksizam te želi zbaciti vladu Irana.

Ove terorističke grupe dijele mržnju prema demokraciji i vladavini zakona, a vole nasilje i okrutnost, preziru toleranciju, te su kukavički spremne napadati nenaoružane civile. Sjedinjene Države čine odlučan napor kako bi se svijet oslobodilo ovih neprijatelja čovječanstva – napor je to koji snažno podržava civlizirani svijet.

XS
SM
MD
LG