Linkovi

Objavljeno godišnje izvješće o kandidatima za Europsku uniju (13/11/01) - 2001-11-13


Kandidati za članstvo u Europskoj Uniji na dobrome su putu, ustvrdila je godišnja analiza napretka 12 država srednje Europe, te Turske, a što se potencijalnih kandidata, zemalja jugioistočne Europe tiče, njihov prilaz Uniji ovisi i o stupnju suradnje sa susjedima pri čemu će EU uvažavati individualni pristup.

Proširenje EU teče prema planu, kandidati su, s izuzetkom Turske, uglavnom ispunili demokratske uvjete iz paketa tzv. kopenhagenskih kriterija, što znači da su dostigli stabilnost institucija koja garantira demokraciju, da je zaživjela pravna država i da zemlje poštuju ljudska i manjinska prava. Ovo je dio danas objavljenog redovnog godišnjeg izvještaja o kandidatima za Europsku Uniju. Gospodarski dio uvjeta podrazumjeva funkcioniranje tržišne ekonomije što je uspjelo Sloveniji, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj i trima baltičkim zemljama.

Za razliku od Cipra i Malte koji se već smatrau sposobnim za preživljavanje u konkurentnim uvjetima zahtjevnog tržišta Europske unije, rečene se zemlje tek moraju za to osposobiti. Očekuje se da će pregovori za ulazak u Uniju 10 od 12 država biti zaokruženi do kraja iduće godine a cilj je Unije, ambiciozan ali i izvediv, kako je izjavio povjerenik za proširenje Guenter Verheugen, da prve nove članice u Uniju uđu prije izbora za Europski Parlament 2004. godine. Godišnji se izvještaj o napretku 13 država – kandidata za EU dotaknuo i potencijalnih kandidata za EU, zemalja regije jugositočne Europe. U godini “konsolidacije demokracije” države su napredovale u političkim, gospodarskim i administrativnnm reformama, no sjenu na napredak bacilo je pogoršanje sigurnosne situacije u južnim regijama SRJ i u Makedoniji.

Unija se obavezala pratiti i potpomagati proces stabilizacije i pridruživanja zemalja – potencijalnih kandidata za Uniju ističući pri tome da će svaku od država vrednovati prema vlastitim dosezima. Bruxelles inače smatra da će se morati dodatno potruditi kako bi sinhronizrao unapređivanje regionalne suradnje sa zahtjevima integracija u Uniju. Zemlje regije se do svog krajnjeg cilja, punopravnog članstva u EU, suočavaju s ispunjavanjem ne samo kopenhagenskih političkih i ekonomskih kriterija kakvi vrijede za 13 sadašnjih kandidata, već i s dodatnim uvjetima po kojima tek uspostavljanje dobrosusjedstva sa zemljama regije otvara put prema Europi.

XS
SM
MD
LG