Linkovi

Jokić se predao Haškom tribunalu (12/11/01) - 2001-11-12


Haaškom Tribunalu za ratne zločine u ponedjeljak se predao viceadmiral Miodrag Jokić, optužen za ratne zločine počinjene prilikom opsade Dubrovnika. Jokić je druga osoba iz “dubrovačke optužnice” na raspolaganju Tribunalu.

Polovica tzv. “dubrovačke četvorke” nalazi se u Haagu nakon što je viceadmiral Miodrag Jokić odlučio dobrovoljno se predati Tribunalu. Jokić je u ponedjeljak ujutro odletio za Haag, a u Tribunalu je glasnogovornik Jim Landale potvrdio da je Jokić smješten u UN jedinicu za pritvor u Scheveningenu.

Prilikom odlaska za Haag, kamo je krenuo u pratnji supruge, kćeri i srpskog ministra unutarnjih poslova, umirovljeni je viceadmiral izjavio da se ničega ne stidi, da je kao visoki časnik JNA svoje dužnosti obavljao savjesno i profesionalno. “Stojim iza svojih djela, to je bila moja odgovornost kao vojnika i nadam se da ce moja zemlja stajati iza mene”, kazao je Jokic.

Prije Jokića, Haagu se dobrovoljno predao umirovljeni general Pavle Strugar. Prilikom inicijalnog pojavljivanja pred sudskim Vijećem Strugar je odbacio sve navode optužnice. Optužnica, osim Strugara i Jokića, za ratne zločine počinjene na jesen 1991. godine, tereti još viceadmirala Milana Zeca i kapetana I klase Vladimira Kovačevića zvanog Rambo. Jokićeva, jednako kao i Strugareva, optužnica sadrži optužbe za tešku povredu prava i običaja rata, što uključuje ubojstva, nasilje, napade na civile, razaranja neopravdana potrebama vojnih akcija, nezakonite napade na civilne objekte, namjerno uništavanje povijesnih i vjerskih spomenika, rasprostranjeno i organizirano uništavanje imovine civila i čitavih sela, te pljačku javne i privatne imovine.

Po prvi put, jedan službeni dokument Tribunala spominje štete od ratne kampanje počinjene u gradu Dubrovniku. Šteta u gradskoj jezgri procjenjuje se na deset milijuna dolara. Do kraja 1999. godine, u obnovu grada uloženo je oko sedam milijuna dolara. 68 posto objekata u jezgri Dubrovnika pogodjeno je za opsade. Jokić je, prema optužnici, viceadmiralom imenovan 1991. godine, da bi do kraja iste godine postao zapovjednikom 9. vojno-pomorskog sektora u Boki Kotorskoj.

XS
SM
MD
LG