Linkovi

Cijena rata u Afganistanu - milijardu dolara mjesečno! (12/11/01) - 2001-11-12


Svi vodeći listovi donose rezultate istraživanja, koje je pokazalo da bi George Walker Bush najvjerojatnije pobijedio na izborima u Floridi, da Vrhovni sud Floride i zatim Sjedinjenih Država nisu intervenirali. Studiju su naručile američke medijske organizacije. Kako su pokazali rezultati, da bi, da su ponovno prebrojani sporni glasački listići u izdvojenim okruzima, gospodin Bush ipak pobijedio s manjom razlikom u glasovima. Demokratski kandidat Al Gore bio bi pobijedio jedino da je naređeno prebrojavanje svih spornih listića na razini cijele Floride.

“FBI nastoji što prije redefinirati svoju misiju” – piše Washington Post. Nakon što se desetljećima bavio gangsterima i trgovcima drogom, Savezni istražni ured danas postaje prva linija obrane nacije protiv terorizma, što znači da bi se mnogi oblici kriminala, koje je FBI ranije istraživao, sada prepuštali lokalnim policijskim agencijama. Međutim, samo 6 posto proračuna Saveznog istražnog ureda trenutno odlazi na borbu protiv terorizma, a u skoroj budućnosti može se očekivati i umirovljenje nekoliko visokih agenata s iskustvom u obavještajnom radu, što znači da je pred FBI-om – dosta posla.

“Sjedinjene Države će na rat u Afganistanu trošiti milijardu dolara mjesečno” – piše jutrošnji New York Times. Prva faza rata – bila je prema dužnosnicima Pentagona – relativno jeftina, no troškovi svakodnevno rastu, s obzirom da se američka vojska sve intenzivnije angažira u zračnim i kopnenim operacijama. Iako prvi troškovi nisu izazvali posebno negativne reakcije, sada se javlja zabrinutost da bi produžene operacije mogle zadrti u proračunska sredstva za razvoj i nabavljanje novih oružanih sustava i opreme. Stoga se u Kongresu već čuju pozivi da dio troškova preuzmu američki saveznici, kao što je to bio slučaj s ratom u Perzijskom zaljevu 1991, kada su partneri u koaliciji, pogotovo arapske zemlje, preuzele na sebe 90 posto troškova.

XS
SM
MD
LG