Linkovi

Sjeverni savez neće ići na Kabul bez političkog dogovora (12/11/01) - 2001-11-12


Čelnici Sjevernog saveza također tvrde da su spremni krenuti na glavni grad Kabul, ali američki čelnici ih odgovaraju od takve namjere. Ministar vanjskih poslova Sjevernog saveza Abdulah Abdulah izjavio je za CNN da osvajanje Kabula nije samo vojno pitanje: "Kabul ima političku važnost i značaj. Mi bismo željeli – i to bi bila idealna situacija za nas – postići dogovor s različitim afganistanskim skupinama prije ulaska u Kabul."

Takva odluka Sjevernog saveza ublažila je zabrinutost Washingtona. Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je za televizijsku mrežu NBC da bi bilo bolje za Sjeverni savez da se drži dalje od Kabula kako bi se izbjegle unutarnje borbe među plemenima koja žele zbaciti talibane. Međutim, gospodin Powell drži da međunarodna zajednica treba biti spremna za moguće zauzimanje Kabula kako bi se izbjelo stvaranje političkog vakuma.

"Međunarodna zajednica, Ujedinjeni narodi i druge zainteresirane strane trebaju biti spremne na brzu političku akciju kako bi se pomoglo novim afganistanskim elementima da formiraju vladu koja bi otišla u Kabul. Ili bi pak trebalo uspostaviti nekakvu administrativnu upravu kako ne bismo imali politički vakuum koji brine ministra vanjskih poslova Sjevernog saveza", kazao je Colin Powell.

Gospodin Powell je izjavio da su Sjedinjene Države i međunarodna zajednica predane Afganistanu, te da neće dignuti ruke od te zemlje kao prije deset godina kada su na vlast došli talibani. Gospodin Powell je odbio prognozirati koliko će trebati vremena za izbacivanje talibanskih snaga, ali je rekao da su one pod pritiskom sa svih strana. Američki državni tajnik izrazio je nadu da se plemena na jugu zemlje može nagovoriti da istupe iz saveza s talibanima.

XS
SM
MD
LG