Linkovi

Dva mjeseca od terorističkih napada u SAD-u (12/11/01) - 2001-11-12


Jučer su bila točno dva mjeseca od terorističkih napada otetim zrakoplovima na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Predsjednik Bush ponovno je posjetio ruševine Svjetskog trgovinskog centra kako bi odao počast žrtvama.

Dva mjeseca nakon napada vatre u ruševinama još gore. U području donjeg Manhattana u zraku se može osjetiti miris istopljene plastike dok vatrogasci polijevaju ruševine vodom. Predsjednik Bush je u društvu glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana i gradonačelnika New Yorka Rudolpha Giuliania promatrao svečanost prezentiranja 86 zastava zemlja čiji su državljani izgubili živote u terorističkom napadu. Dok su se glasno čitala imena s popisa poginulih, obavljale su se muslimanske, židovske i kršćanske molitve.

Predsjednik Bush je otišao do table s popisom zemalja koje su izgubile svoje državljane u tragediji te napisao: “Dobro će pobijediti zlo. Neka nas sve blagoslovi Bog. George Bush.” Jučer je u Sjednjenim Državama obilježen i Dan veterana. U govoru ratnim veteranima predsjednik Bush je rekao da su Amerikanci vidjeli kakvo užasno zlo neprijatelj može donijeti na američko tlo. On je rekao da su al-Qaida i talibansko čelništvo napravili veliku grešku podržavajući terorističke napade, zbog čega će - rekao je predsjednik – platiti tešku cijenu. Tijekom boravka u New Yorku predsjednik se obratio Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda, a imao je i niz bilateralnih susreta.

XS
SM
MD
LG