Linkovi

Summit Bush-Putin bez sporazuma o ABM-u? (12/11/01) - 2001-11-12


Savjetnica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice umanjila je izglede za postizanje sporazuma o nuklearnom razoružanju na tom summitu. To će biti četvrti sastanak dvojice čelnika i prvi u Sjedinjenim Državama.

Glavno pitanje summita bit će status Sporazuma o balističkim raketama (ABM) iz 1972. godine. Predsjednik Bush drži da je taj sporazum zastario, te da ga treba promijeniti ili ukinuti kako bi se Sjedinjenim Državama dopustilo uspostavljanje sustava za obranu od raketnog napada. Predsjednik Putin je upozorio da je spomenuti sporazum pomogao u očuvanju mira te da bi ga bilo pogrešno ukinuti.

Obje strane su se držale svojih stajališta, ali se u posljednjih nekoliko tjedana javljalo o napretku, dijelom i zbog duha suradnje dvije zemlje u antiterorističkoj koaliciji. Međutim, savjetnica predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice napominje da to ne znači da će na sutrašnjem summitu biti postignut okvirni dogovor oko sudbine Sporazuma o balističkim raketama.

"Ne treba očekivati nikakav sporazum u nikakvom određenom vremenu", kaže gospođa Rice.

Predsjednik Bush je rekao prije nekoliko dana da je donio odluku o smanjenju broja američkih nuklearnih glava o čemu će izvjestiti ruskog kolegu. Predsjednici Bush i Putin sastat će se sutra u Bijeloj kući, a ponovno će se susresti u srijedu i četvrtak ujutro na ranču gospodina Busha u Texasu.

XS
SM
MD
LG