Linkovi

Zaštita svijeta od nuklearnog oružja, jedna od glavnih tema sastanka Bush-Putin (12/11/01) - 2001-11-12


Tajne snage prišuljale su se nuklearnom laboratoriju u Los Alamosu u saveznoj državi New Mexico. Za nekoliko minuta, napadači su svladali stražare i pobjegli s dovoljno nuklearnog materijala za izradu nekoliko bombi. Srećom, radilo se samo o simulaciji. Američki specijalci izveli su probne napade na Los Alamos i druge nuklearne objekte diljem zemlje kako bi provjerili razinu sigurnosti u njima. U gotovo pola slučajeva, uspjeli su u svojoj misiji.

Ukoliko se tako nešto može dogoditi u Americi, kaže Frank von Hippel, predsjedatelj Američke federacije znanstvenika, lako je zamisliti što bi se moglo dogoditi u Rusiji, u kojoj su nuklearni objekti znatno slabije zaštićeni. Tijekom posjeta jednom od njih, gospodin von Hippel pronašao je 30 tona plutonija u 50 godina starom skladištu, zaštićenom samo lokotom. Dok Sjedinjene Države na zaštitu svojih nuklearnih objekata godišnje troše 800 milijuna dolara, Rusija za tu svrhu izdvaja tek 180 milijuna dolara. Na nedavnom sastanku Federacije američkih znanstvenika, predsjednik federacije Henry Kelly izjavio je da je od ključne važnosti nastaviti s eliminiranjem tisuća komada nuklearnog oružja u Rusiji i Sjedinjenim Državama, koje bi moglo pasti u ruke terorista.

"Moramo blisko surađivati s drugim zemljama, pogotovo s Rusijom, kako bismo riješili vrlo teško pitanje spriječavanja terorističkih napada nuklearnim, biološkim i kemijskim oružjem. Jedan od glavnih uzroka zabrinutosti jest sposobnost skupina kao što su talibani da se dokopaju nuklearnog materijala, s obzirom da su velike količine takvih materijala preostale iz doba hladnog rata", kaže gospodin Kelly.

Ti materijali nemaju nikakvu korisnu funkciju, ističe član Federacije američkih znanstvenika Richard Garwin, jedan od znanstvenika koji je radio na izradi hidrogenske bombe. Sa svoje strane, i predsjednik Bush i ruski predsjednik Putin, koji su pristali na uzajamno smanjenje zaliha nuklearnih raketa, uz suglasnost o postavljanju nekog oblika američkog proturaketnog štita, shvatili su da zalihe nuklearnog materijala predstavljaju opasnu prijetnju.

"Danas živimo u znatno drugačijem svijetu. Više nema sovjetske super-sile. Ne moramo brinuti da će Sovjeti uništiti naše strateške podmornice, prije nego što one uspiju odgovoriti na napad. Zato nam ne treba svo to naoružanje i ne moramo biti spremni da ga odmah lansiramo, jer smo danas nedodirljivi na moru, a i većina raketa u silosima također je nedodirljiva", ističe Richard Garwin.

Gospodin Garwin kaže da bi ukradeno nuklearno oružje moglo ubiti daleko veći broj Amerikanaca nego što ih je ubijeno u napadima od 11. rujna. No, Rusija za sada spriječava adekvatnu inspeciju svojih nuklearnih kapaciteta, dok Sjedinjene Države financijski pomažu uklanjanje nuklearnih materijala. Na nedavnom svjedočenju u Kongresu, zastupnik Ron Kind kazao je da bi postizanje novog sporazuma s Rusijom omogućilo pristup ruskim objektima.

"Dobili smo mogućnost da uđemo u dijelove Rusije koji su donedavno za nas bili zatvoreni. Trebali bismo iskoristiti veze koje je predsjednik Bush razvio s ruskim predsjednikom Putinom, kako bismo mogli u potpunosti financirati programe koji bi mogli spriječiti novu katastrofu u Americi", rekao je kongresmen Kind.

Kongresmen Russ Holt, fizičar koji je radio na pitanjima neširenja naoružanja, upozorio je da ne bi trebalo smanjiti financiranje spomenutih programa.

"Bez obzira koliko su zabrinjavajući nedavni incidenti s antraksom, oni nisu ništa u usporedbi s onime što bi se dogodilo kada bi netko upotrijebio materijale iz bivših sovjetskih laboratorija za naoružanje. Mislim da niti jedan Amerikanac ne misli da bismo ove godine trebali učiniti manje na kontroli i zaustavljanju istjecanja materijala i tehnologije iz bivših sovjetskih vojnih laboratorija", kaže gospodin Holt.

Članovi Kongresa istaknuli su da se i Sjedinjene Države i Rusija potpuno slažu da zalihe nuklearnog oružja predstavljaju ozbiljnu prijetnju, no sada treba odgovoriti na pitanje – kako ih smanjiti.

XS
SM
MD
LG