Linkovi

Dan veterana (11/11/01) - 2001-11-11


Danas, 11. studenoga, u Sjedinjenim Državama se obilježava Dan veterana. Riječ je o blagdanu kada Amerikanci odaju počast svojim sunarodnjacima koji su služili u američkim oružanim snagama kako u ratu tako i u miru.

Od 1775. godine Amerikanci su pokazali svoju odlučnost da se bore i da umru ako je to potrebno u obrani njihovog načina života. Oni su se nosili s vrućim prašumama južnog Pacifika, zamrznutim planinskim vrhovima Koreje, pustinjskim vjetrovima Kuvajta i blatnjavim poljima Francuske kako bi oslobodili ljude od tiranskih režima. Amerikanci su zapanjili svoje prijatelje i neprijatelje svojom hrabrošću i voljom da se žrtvuju.

Amerikanci su izdržali sedam ratnih godina i pobjedili u ratu za neovisnost od Britanije, u to doba najjače svjetske sile. Američke snage bile su slabo naoružane i opremljene, često gladne. Mnogi su se borili bosonogi u zimskim snjegovima. Baron Friedrich Wilhelm von Steuben, njemački profesionalni časnik koji se borio na strani američkih snaga, zabilježio je da se ni jedna europska vojska ne bi zadržala na okupu ”pod uvjetima s kojima su se nosili Amerikanci".

Strani promatrači u američkom građanskom ratu bili su zapanjeni borbenom odlučnošću Amerikanaca - i onih koji su se borili za Uniju, i onih protiv nje - te njihovom voljom da žrtvuju svoje živote u najtežim bitkama. Gotovo milijun Amerikanaca izgubilo je život ili bilo ranjeno. Rat je vođen – rekao je predsjednik Abraham Lincoln - kako bi se osiguralo da “vladavina naroda, od strane naroda i u korist naroda ne bude zbrisana s lica zemlje”.

Britanski čelnik Winston Churchill prisjetio se prve reakcije kada su Sjedinjene Države ušle u Drugi svjetski rat, nakon iznenađujućeg napada imperijalističkog Japana. “Blesavi ljudi”, napisao je Churchill i nastavio: “Postoje mnogi, i to ne samo u neprijateljskim zemljama koji će možda posumnjati u snagu Sjedinjenih Država. Neki će reći da nisu odlučni, drugi da se nikada ne mogu ujediniti, da će se boriti iz daljine, da se nikada neće uhvatiti u koštac i da ne mogu izdržati krvoproliće. … Ali ja sam izučavao američki građanski rat u kojem se borilo do posljednjeg centimetra”. Uvjeren da američki duh neće pokleknuti u najtamnijem trenutku slobode, Churchill je napisao – “Otišao sam spavati i spavao snom spašenih i zahvalnih”.

Danas su Sjedinjene Države ponovno u ratu - s međunarodnim teroristima i njihovim sponzorima u Afganistanu. Kako je rekao predsjednik George Bush “Mi imamo naš cilj i trenutak. … Napredak ljudske slobode, veliko postignuće našeg vremena i velika nada svakog doba sada počiva na nama. Nećemo se umoriti, nećemo pokleknuti i nećemo doživjeti neuspjeh”.

XS
SM
MD
LG