Linkovi

Ukidanje financiranja za teroriste (10/11/01) - 2001-11-11


Jedan od glavnih ciljeva rata protiv terorizma je prekid dotoka novca skupinama poput bin Ladenove al-Qaide. Predsjednik George Walker Bush stao je na čelo tih napora naredivši zamrzavanje imovine 66 osoba i organizacija za koje se sumnja da sudjeluju u terorističkim aktivnostima ili da pomažu terorizam. Među njima je i teroristička skupina koja djeluje u Kashmiru, a naziva se Muhamedova armija, te pekare i prodavaonice meda u Jemenu koje se optužuju da rade u korist bin Ladenove mreže.

Kao i vojna akcija protiv ciljeva u Afganistanu, financijski rat traži međunarodnu suradnju kako bi bio učinkovit. Ta suradnja je na vidiku. Prema izjavama predstavnika američkog Ministarstva financija, osamdesetak zemalja naredilo je blokiranje sredstava koja imaju veze s terorizmom. Među tim zemljama ključni su Ujedinjeni Arapski Emirati. U toj sićušnoj zemlji u Perzijskom zaljevu djeluje preko 40 banaka i više od stotinu tvrtki koje se bave novčanim transakcijama. Američki istražitelji su utvrdili da je gotovo polovica od 500 tisuća dolara, koje su za svoju akciju potrošili otmičari američkih zrakoplova 11. rujna, potekla upravo iz te zemlje. U pokušaju da se zaustavi tok novca namijenjen terorističkim skupinama poput al-Qaide, vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata objavila je strože nove mjere kojima se traži identifikacija osoba koje izvan zemlje upućuju više od 550 dolara.

Druge zemlje također prekidaju tok novca namijenjenog terorističkim skupinama. Švicarska je na neodređeni rok zamrznula 24 bankovna računa s ukupno 12 milijuna dolara. Indonezijska vlada je priopćila da će donijeti uredbu koja će joj omogućiti zamrzavanja bankovnih računa koji se dovode u vezu s međunarodnim terorizmom. To je važan korak za tu zemlju koja se već dugo vremena smatra otvorenom za pranje novca. Saudijska Arabija, za koju se smatra da je najveći izvor financija namijenjenih al-Qaidi, također je naredila mjere za blokiranje terorističkih sredstava.

Koalicija protiv terorizma, predvođena Sjedinjenim Državama, ujedinjena je u naporima da se uništi terorizam kako vojno tako i financijski. Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “Mi uništavamo terorističku mrežu, dio po dio. Oduzimamo njihov novac zamrzavanjem imovine i blokirajući njihove prihode”. Rat protiv terorizma, rekao je predsjednik Bush, vodit će se s odlučnošću i vodit će se sve do pobjede.

XS
SM
MD
LG