Linkovi

Al-Qaida možda proizvodila cijanid (11/11/01) - 2001-11-11


Jutrošnji New York Times navodi da su Sjedinjene Države otkrile lokacije al-Qaide u Afganistanu na kojima je, kako se vjeruje, ta teroristička mreža pokušavala proizvesti kemijska i biološka oružja. Naime, prema američkim obavještajnim izvješćima, u afganistanskom selu Derunta otkriven je istraživački laboratorij u kojem su se možda proizvodile manje količine smrtonosnog plina - cijanida. Tvornica gnjojiva u Mazar-i-Sharifu još je jedan sumnjivi objekt na kojem su se, kako se vjeruje, proizvodila kemijska oružja. Još uvijek se ne zna jesu li snage Sjevernog saveza prilikom ulaska u Mazar-i-Sharif preuzele kontrolu i nad tom tvornicom koja se nalazi izvan grada.

Washington Post izvještava o dočeku američkog nosača zrakoplova Enterprise koji se nakon sudjelovanja u akcijama protiv ciljeva u Afganistanu vratio u matičnu luku u Norfolku u saveznoj državi Virginija. Enterprise i njegovih pet tisuća članova posade otplovili su na redovnu misiju u travnju da bi se kasnije prvi uključili u kampanju protiv terorizma. Po pristanku broda, prvo se iskrcalo 90-tak mornara i časnika koji su tijekom šest i pol mjeseci provedenih u misiji postali očevi.

I na kraju o tome kako su se teroristički napadi od 11. rujna odrazili na Internet. USA Today javlja da je u prvom govoru od postavljanja na dužnost povjerenik Bijele kuće za sigurnost nacionalnih informatičkih sustava Richard Clark upozorio na mogućnost napada i u cyber prostoru. “Naši neprijatelji su lukavi i ne treba ih potcjeniti”, kazao je gospodin Clark koji djeluje u sklopu Ureda Bijele kuće za domovinsku sigurnost. Prema njegovim riječima, američka informatička infrastruktura je ranjiva. “Naši neprijatelji mogu iskoristiti našu tehnologiju protiv nas”, upozorio je taj američki dužnosnik.

XS
SM
MD
LG