Linkovi

Sastanak predsjednika Busha i Mesića (10/11/01) - 2001-11-10


Predsjednik Mesić je nakon susreta s gospodinom Bushom izjavio da je razgovor najviše bio posvećen globalnoj borbi protiv terorizma i mogućnostima da sve zemlje u tome sudjeluju. Terorizam je opasnost za sve i za velike i za male zemlje. I svi trebamo u toj borbi sudjelovati. Hrvatska želi ponuditi ono što može. Možemo mijenjati informacije i ponuditi svoje usluge, koliko je to u našoj mogućnosti, naglasio je gospodin Mesić. Kojeg smo pitali, što to Hrvatska konkretno može ponuditi u globalnoj borbi protiv terorizma.

Mesić: "Pa, ono što Hrvatska može ponuditi, sada ja mogu slobodno reći, to su medicinske usluge, jer mi smo imali takav sanitet koji je bio sjajan, jer su naši lječnici promptno zbrinjavali sve ranjenike, i civile i vojnike. I ukoliko bi se od Hrvatske tražila takva jedna sanitetska usluga, mislim da bi Hrvatska mogla izaći u susret i ponuditi takvu pomoć."

Predsjednik Mesić je naglasio da obavještajne službe Hrvatske i Sjedinjenih Država već surađuju, te da je ta suradnja od koristi i jednoj i drugoj strani. Naglasio je da je ta suradnja zasigurno korisna u borbi protiv terorizma, te u borbi protiv zlouporabe i trgovine drogom. Ja sam jako zadovoljan s govorom predsjednika Busha na Općoj skupštini tijekom kojeg je vrlo jasno i odlučno pozvao cijeli svijet na borbu protiv terorizma, ističe predsjednik Hrvatske.

Mesić: "Mi smo u razgovoru s predsjednikom Bushom pozdravili njegov govor jer on je u pravo vrijeme i na pravom mjestu, i poslan je svim državama svijeta. Drugim riječima, svi se trebaju odazvati jer onda terorizam neće imati nikakve šanse. Međutim, treba početi od toga da razvijene zemlje moraju pomoći nerazvijenima da što prije aktiviraju svoje resurse, da što prije aktiviraju svoje potencijale, da se riješe siromaštva jer to je ambijent u kojem se regrutiraju teroristi i terorizam."

Ja sam govorio predsjedniku Bushu i o određenim američkim ulaganjima u našu infrastrukturu, a kada Amerikanci ulažu novac u neko područje, onda će to učiniti i ostali, ističe Stjepan Mesić i naglašava da su u razgovoru istaknuti hrvatski prioriteti poput ubrzanja prijelaza euroatlanskim organizacijama, uključenju NATO savezu, i Europskoj uniji i u postizanju standarda da bi se to moglo učiniti. Mi smo rekli da smo sada blizu priključenju svim tim organizacijama, kazao je predsjednik Mesić kojega su novinari upitali je li bilo na takvu tvrdnju i reakcija s američke strane.

Mesić: "Pa, to je upravo predsjednik Bush i potvrdio i složio se s našom tvrdnjom."

Hrvatski čelnik je bio i među uzvanicima na ručku kojem je domaćin bio glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Kofi Annan. Pošto je sjedio za istim stolom za kojim i predsjednik Bush, gospodin Mesić je iskoristio priliku i pozvao predsjednika Busha da posjeti Hrvatsku.

O borbi protiv terorizma predsjednik Mesic je razgovarao s albanskim čelnikom Maidaniem, zatim s premijerom Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom s kojim je dogovoren i skori sastanak Međudržavnog vijeća za suradnju. Bilježimo i kraći susret sa slovenskim predsjednikom Milanom Kučanom na kojem je utvrđeno da slovensko državno izaslanstvo dolazi u Zgareb 5.prosinca.

Gospodin Mesić i ministar vanjskih poslova Tonino Picula obišli su i ruševine Svjetskog trgovinskog centra. Ministar Picula, inače, ostaje duže od predsjednika Mesića u New Yorku gdje se treba sastati s nekoliko šefova diplomacija. Izdvajamo njegove susrete s jugoslavenskim ministrom vanjskih poslova Svilanovićem, Crne Gore Lukovcem, zatim Irana Kharzziem te razgovor s povjerenikom Europske komisije za vanjske poslove Chrisom Pattenom. Tonino Picula, isto tako, treba potpisati Konvenciju o zabrani financiranja terorizma i sudjelovati u radu ministarskog sastanka Vijeća sigurnosti o protuterorizmu.

XS
SM
MD
LG