Linkovi

Pakistan želi široku koalicijsku vladu u Afganistanu (10/11/01) - 2001-11-10


Pakistan je priopćio da niti jedna frakcija ne bi smjela preuzeti cjelokupnu vlast u Afganistanu. Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je ovo nakon što su postrojbe Sjevernog saveza preuzele kontrolu nad Mazar-i-Sharifom.

Dok postrojbe Sjevernog saveza učvršćuju kontrolu nad područjima oko Mazar-i-Sharifa, glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova Aziz Khan izjavio je da bi Islamabad volio vidjeti široko utemeljenu koaliciju koja bi vodila post-talibansku vladu u Afganistanu.

"Pakistan bi volio vidjeti trajno rješenje afganistanskog problema tako da ima vladu koja će biti široko utemeljena i multietnička, a tajkodjer i prihvatljiva afganistanskom narodu."

Gospodin Aziz Khan dodaje da niti jednoj frakciji ne bi trebalo biti dopušteno da preuzme glavni grad Kabul. Ova izjava koincidira s napredovanjem snaga Sjevernog saveza koje su zauzele i Hairatan, uz granicu s Uzbekistanom. Talibanski zapovjednici su priopćili da su povukli svoje snage južno od Mazar-i-Sharifa. Američke leteće tvrdjave B-52 sada su prebacile težište svojih operacija na crtu bojišnice izmedu talibaanskih snaga i snaga oporbenog saveza, sjevero od Kabula.

XS
SM
MD
LG