Linkovi

Francuska policija uhitila petoro Alžiraca povezanih s bin Ladenom (10/11/01) - 2001-11-10


Europske policije nastavljaju tragati za elementima bin Ladenove mreze. Zadnje se uhicenje dogodilo u Francuskoj, policija u Strasbourgu je nakon duzeg istraznog posla i veoma pazljivog slijedjenja osumnjicenih pritvorila pet Alziraca, cetiri muskarca i jednu zenu. Privedeni su s osnovanom sumnjom da su pokusali organizirati bijeg iz zatvora glavnog zapovjednika bin Ladenove europske mreze, takodjer Alzirca Mohameda Beshnakhriae.

Beshnakhria je uhicen jos ljetos u spanjolskom gradu Alicante , spanjolske su ga vlasti izrucile Francuskoj. Alzirac je planirao napad na popularni Bozicni sajam u Strasbourgu i na gradsku katedralu. Ovo je izislo na vidjelo nakon sto su policijske racije po vise europskih gradova dovele do otkrica planova teroristickih akcija. Planovi su sadrzavali napad na americke objekte u Francuskoj ukljucujuci parisko veleposalnstvo i Europski parlament u Strasbourgu.

Francuska je policija javnosti podastrijela skrte podatke tako da se na osnovu iznesenoga samo zakljucuje kako su najnovija hapsenja u izravnoj vezi s bin Ladenovom hamburskom jezgrom te kao takva daju detaljniji uvid u njezin rad. Europske policije sve intenzivnije razmjenjuju podatke a finale ove suradnje predstavljati ce skoro zasijedanje ministara pravosudja i unutarnjih poslova 15 drzava – clanica EU.

Od skupa se ocekuje da definitivno utvrdi uvjete za uvodjenje zajednicke europske tjeralice, usaglasi i izjednaci kazne za teroristicke aktivnosti, pojednostavni proceduru ekstradicije izmedju zemalja Unije, te pokusa razbistriti najteze od svih pravnih pitanja vezanih za terorizam, njegovu definiciju koja ce potom biti ugradjena u zakonodavstva svih clanica Unije. Za sada samo sest od 15 drzava Unije drzi terorizam kaznenim djelom.

XS
SM
MD
LG