Linkovi

Predsjednik Bush se obratio Općoj skupštini UN-a (10/11/01) - 2001-11-10


Gospodin Bush je naglasio kako su u samoj blizini Glavnog sjedišta Ujeidnjenih naroda još uvijek tisuće tijela zakopane u ruševinama Svjetskog trgovinskog centra te rekao da su medju njima žrtve iz mnogih država diljem svijeta. On se zahvalio medjunarodnoj zajednici na izrazima sućuti no rekao je da je sada vrijeme za akciju. Gospodin Bush je kazao da svaka država , članica anti-terorističke koalicije ima svoje dužnosti koje mora ispuniti. Predsjednik je takodjer uputio upozorenje onim vladama koji teroristima pružaju utočište:

"Oni će shvatiti da su njihovi dragi gosti paraziti koji će ih oslabiti i na koncu u potpunosti istrošiti. Postoji cijena koju će svaki režim koji sponzorira teror morati platiti. I platit će je. Saveznici terorista jednako su krivi za ubojstvo i jednako odgovaraju pravdi. Talibani sada uče tu lekciju."

Predsjednik je rekao da će Sjedinjene Države nastaviti s pružanjem humanitarne pomoći afganistanskom narodu te da će suradjivati s Ujedinjenim narodima na obnovi Afganistana. Gospodin Bush je rekao da se države moraju protiviti svim vrstama terorizma te da ne postoji nešto poput “dobrog terorista” te da “ništa ne može opravdati ubojstva nevinih ljudi”. Glede srednjeistočnog sukoba, predsjednik je rekao da je potrebno postići sporazum koji bi omogućavao Izraelu i Palestini da u miru žive jedna pored druge.

XS
SM
MD
LG