Linkovi

Ministarstvo pravosuđa pooštrava kontrolu nad procesom useljavanja (9/11/01) - 2001-11-09


Američki je ministar pravosuđa John Ashcroft povećao kontrolu nad procedurom useljavanja kako bi spriječio ulazak eventualnih terorista u Sjedinjene Države. Mjere zahtjevaju razmjenu informacija između policijskih i pravosudnih službi i američke Službe za useljavanje i naturalizaciju. Aktivisti za useljavanje oprezno prate te mjere, u nastojanju da novi, legitimni useljenici ne bi bili zaustavljeni.

Ministar pravosuđa John Ashcroft kaže da je cilj novoformirane operativne skupine koja prati strane teroriste, osiguravanje Sjedinjenih Država boljim provjeravanjem useljenika prije nego što uđu u zemlju.

"Ministarstvo pravosuđa će spriječiti ulazak u našu zemlju stranim državljanima koji su uključeni u, ili podržavaju, terorističke aktivnosti. Strane državljane koji su teroristi, a već su unutar naših granica mi ćemo pritvoriti, pravno goniti i deportirati. Amerika neće dozvoliti teroristima da koriste našu gostoljubivost kao oružje protiv nas," kazao je ministar.

Također, gospodin Ashcroft je zatražio od Državnog tajništva da odbije molbe za vizu ljudima koji su povezani sa bilo kojom od 46 skupina koje američka vlada karakterizira kao terorističke. Direktor američke Službe za useljavanje i naturalizaciju, James Ziglar, tvrdi da nove kontrole nisu usmjerene na legitimne useljenike.

"Useljenici nisu teroristi. Mi imamo puno useljenika, ljude koji dođu u ovu zemlju izgraditi svoje živote i doprinjeti društvu. Dakle, ne govorimo o useljeništvu, već o zlu," smatra on.

Ipak, useljenički aktivisti kao što je Angela Kelly, zamjenica direktora organizacije National Immigration Forum, zabrinuti su da bi proširenje zakonskih mjera kako bi se spriječio ulazak terorista moglo smanjiti građanska prava legalnih useljenika.

"Ako Ministar pravosuđa i dužnosnici koji će provoditi te nove, proširene zakone, budu razumno suzdržani i ne koriste te nove mjere kako bi što više ljudi pritvorili, tada ti zakoni mogu biti efektivno oruđe u borbi protiv terorizma," ističe ona.

Većina aktivista zalaže se za bolju provjeru useljenika kada oni traže vizu na lokacijama izvan Sjedinjenih Država. Mark Krikorian, izvršni direktor organizacije Centar za studije useljeništva, slaže se s idejom o podrobnijoj provjeri i ističe da bi to olakšalo život legalnim useljenicima.

"Mislim da su zainteresiranost useljenika i toplina dobrodošlice koja će ih dočekati u Sjedinjenim Državama izravno vezani za povjernje koje postoji u sam sistem kontrole useljeništva. Dakle, sistem koji učinkovitije pronalazi neprijatelje Amerike i bolje provodi zakon, prije će steći povjerenje Amerikanaca i smanjiti sumnjičavost u useljenike," misli on.

Američke mjere oko strože kontrole useljavanja slične su onima koje se prakticiraju u velikom broju europskih država. Politička analitičarka Joanne van Selm iz organizacije Institut za migracionu politiku, smatra da se iz europskog iskustva po tom pitanju mogu naučiti mnoge lekcije.

"Jedna jako važna lekcija jest da su u Europskoj uniji antiterorizam i protu-useljenička politika najviše pogadjaju izbjeglice i ljude koji traže politički azil," kaže ona.

Gospođa Van Selm kaže da je promjena u američkoj useljeničkoj politici najizravnije pogodila političke izbjeglice koje sada čekaju na preseljenje. Taj program je privremeno zamrznut zbog sigurnosnih razloga.

"Sva izbjeglička preseljenja su zaustavljena. To znači da izbjeglice ne mogu doći u Sjedinjene Države čak iako su već započeli proces oštre siguronosne provjere sa vrlo jakim kontrolama, koje u ustvari potvrđuju da oni ne predstavljaju sigurnosni rizik za Sjedinjene Države," kazala je.

Stručnjaci za pitanje useljavanja tvrde da će efektivnost novih američkih anti-terorističkih mjera ovisiti o tome da li se te mjere primjenjuju nepristrano.

XS
SM
MD
LG