Linkovi

Dolazeći sastanak Glavne skupštine UN-a pod nečuvenim mjerama sigurnosti (9/11/01) - 2001-11-09


Današnji Los Angeles Times opisuje stroge mjere sigurnosti koje će pratiti dolazeći sastanak Glavne skupštine Ujedinjenih naroda ovoga vikenda. Zbog straha od bedrenice i bin Ladenovih prijetnji, ovaj će skup biti održan pod najstrožim mjerama sigurnosti u povijesti svjetske organizacije.

Na križanjima ulica bit će postavljeni kamioni napunjeni pijeskom, koji bi trebali blokirati automobile-bombe; East Riverom će patrolirati cijela flotila manjih brodova; dužnosnike će čuvati specijalci i Tajna služba, zračni prostor nad sjedištem UN-a bit će zatvoren, a u podzemnim garažama vozila će pregledavati psi trenirani da pronađu bombe.

“Američki vojnici ponovno zadobivaju visoko poštovanje javnosti” – javlja jutros Christian Science Monitor. Nakon nedavnih terorističkih napada, Amerikanci svoje vojnike ponovno vide kao čuvare pravde – piše ovaj bostonski dnevnik. Ankete pokazuju da vojna akcija u Afganistanu uživa podršku čak 86 posto Amerikanaca, a Ministarstvo obrane bilježi udvostručavanje broja upita o pristupanju u vojsku. Međutim, poštovanje koje sada uživa vojska moglo bi biti i dvosjekli mač. Kako upozoravaju stručnjaci, u slučaju neuspjeha, javnost bi upravo vojsci mogla pripisati najveći dio krivnje.

Pod naslovom “Koliko će dugo Amerikanci biti strpljivi?”, najtiražniji američki dnevnik USA Today donosi rezultate novog, upravo obavljenog istraživanja javnog mnijenja. Anketa, koju je ovaj list proveo u suradnji sa CNN-om i organizacijom Gallup, pokazuje da bi gotovo dvije trećine Amerikanaca podržalo vojnu kampanju koja bi trajala duže od pet godina, a većina ih je spremna i na znatne vojne žrtve. Čak 47 posto bi ih podržalo vojnu akciju bez obzira na broj žrtava među američkim vojnicima. No, isto tako, 40 posto ispitanika vjeruje da bi vojnu operaciju trebalo okončati, ako nakon godinu dana bin Laden ne bude uhvaćen, a talibani ne budu svrgnuti.

XS
SM
MD
LG