Linkovi

Senat usvojio prijedlog zakona o unaprijeđivanju rada obavještajnih službi (9/11/01) - 2001-11-09


Američki je Senat jednoglasno usvojio prijedlog zakona kojim se bolje povezuje suradnja obavještajnih službi, s ciljem učinkovitije borbe protiv terorizma nakon napada koji su 11. rujna izvršeni na Sjedinjene Države.

Jedan od vodećih republikanaca u senatskom Odboru za obavještajnu djelatnost – Richard Shelby iz Alabame – izjavio je da bi usvojeni prijedlog zakona trebao pomoći Sjedinjenim Državama u ratu protiv terorizma.

“Rat koji danas vodimo vrsta je rata koji se temelji na obavještajnom radu i to u mjeri koja nikada do sada nije viđena. Ovaj rat nema crte bojišnice, a bojišnica na kojoj se ratuje obuhvaća cijeli svijet. Nikada ranije nismo toliko zahtjevali od naših obavještajnih službi, niti su nam one u tolikoj mjeri bile potrebne kao danas,” kazao je senator Shelby.

Senatski prijedlog zakona na liniji je predsjednikovog zahtjeva da se izdvajanje za obavještajni rad ove godine poveća za oko 7 posto. U nacrtu zakona koji je u Zastupničkom domu usvojen prošlog mjeseca zatraženo je povećanje izdvajanja za obavještajni rad u visini od 9 posto.

Predstavnici Senata i Zastupničkog doma Kongresa sada bi trebali usuglasiti dva prijedloga zakona, nakon čega će konačnu verziju uputiti predsjedniku Bushu na potpisivanje.

XS
SM
MD
LG