Linkovi

Terorizam bez novca (9/11/01) - 2001-11-09


Predsjednik George Walker Bush objavio je važnu akciju blokiranja sredstava namijenjenih teroristima. Američke vlasti zamrzle su sredstva 62 pojedinca i organizacije povezane s dvije financijske mreže – al Taqwom i al Barakaatom. Ove dvije mreže pomagale su financiranje terorističkih aktivnosti Osame bin Ladena i njegove terorističke organizacije al Qaida.

Kao što je rekao predsjednik Bush, “naš rat se ne sastoji samo od vojnika i zrakoplova. … To je rat koji se vodi diplomacijom, istragama organa reda i zakona, prikupljanjem obavještajnih podataka i blokiranjem terorističkih sredstava”.

Al Taqwa je mreža banaka i kompanija za upravljanje financijama koja je pomogla al-Qaidi da prebacuje sredstva diljem svijeta. Al-Barakaat je skupina tvrtki koje se bave transferom novca i telekomunikacijskih kompanija, a u vlasništvu je osobe koja je prijatelj i pristaša Osame bin Ladena. Al-Taqwa i al-Barakaat upravljali su, ulagali i distribuirali novac namijenjen teroristima. Oni su al-Qaidi osigurali internet usluge, telefonske veze i druge usluge. Oni su čak organizirali isporuke oružja.

Al-Taqwa i al-Barakaat predstavljaju se kao legitimni biznisi, ali su od svake transakcije uzimali novac koji je išao u korist al-Qaide. Kako je rekao predsjednik Bush, “oni su omogućili da sredstva dobijena kaznenim djelima u jednoj zemlji budu prebačena i da se njima financiraju teroristički napadi u drugim zemljama”.

Ali, kako ističe američki ministar financija Paul O'Neal, prikriveni teroristički sustav transfera novca u jednom trenutku mora doći u kontakt s modernim bankarstvom i financijskim sustavom. Tada taj novac može biti zaplijenjen, a oni koji financiraju teroriste - uhićeni i kažnjeni.

Američke vlasti su podigle optužnicu protiv dva brata koji su radili kao direktori u al-Barakaatu. Jedan je uhićen, a drugi u bijegu. Uredi al-Barakaata u pet američkih država nalaze se pod istragom. Milijuni dolara al-Qaide i talibana zamrznuti su u Sjedinjenim Državama i inozemstvu, a uskoro se očekuju nove takve akcije.

"Zatvaranjem ovih terorističkih financijskih mreža," kazao je gospodin Bush, "omeli smo ubojice”. Važan dio tog napora je da se kazne oni koji surađuju s teroristima. Predsjednik Bush je rekao da se time “šalje jasna poruka svjetskim financijskim institucijama – ili ste s nama ili s teroristima. Ako ste s teroristima, suočit ćete se s posljedicama.”

XS
SM
MD
LG