Linkovi

Je li SAD spreman odgovoriti na napad biološkim oružjem? - 2001-11-09


Veljača 1993. i, sada, rujan 2001. Dva puta u posljednjih deset godina, Sjedinjene Države nisu bile u stanju zaustaviti napade na njujorški Svjetski trgovinski centar, oba izvedena od strane iste terorističke mreže. "Slijedeći puta, posljedice bi mogle biti mnogo razornije," upozorava Ken Alibek. Gospodin Alibek je gotovo dva desetljeća bio jedan od najviših znanstvenika u tajnom programu Sovjetskog saveza za proizvodnju mikrobiološkog oružja. Taj je program stvorio tone antraksa, velikih boginja i drugih smrtonosnih mikroba za korištenje u ratnim uvjetima. Ken Alibek je prije devet godina prebjegao u Sjedinjene Države, gdje sada pomaže u razvitku poboljšane strategije za obranu od napada biološkim oružjem. Takav bi napad, kako je rekao predsjednik Bush, već mogao biti u toku.

"Ove terorističke organizacije znaju da u rukama drže nešto što bi moglo za duže vrijeme opustošiti čitavu jednu državu", izjavio je gospodin Alibek.

Tom Ridge, koga je predsjednik Bush postavio na čelo napora za domovinsku sigurnost, priznaje da istražitelji nemaju pojma tko stoji iza nedavnih napada antraksom, u kojima su umrle četiri osobe, a zemlja se našla na rubu živaca.

"Nismo još zaključili da li se radilo o djelu pojedinca ili skupine, da li napad potječe iz zemlje ili iz inozemstva. Niti jedna od tih mogućnosti još nije isključena."

Kada je Irak upotrijebio bojne otrove, protiv vlastitih Kurda, 1988, svijet je vidio da kemijska i biološka oružja nisu zadržana u okvirima laboratorija, niti uništena u skladu s međunarodnim sporazumima. Bivši zamjenik glavnog inspektora Ujedinjenih naroda za kontrolu oružja, Charles Duelfer, kaže da je Irak još 1998. daleko odmaknuo u razvoju mnogo smrtonosnijih oružja od antraksa: "Posebice na području bioloških oružja, treba smatrati da je Irak jako uznapredovao, te da ima u pripremi zalihe takvih oružja."

Tijekom suđenja nekima od optuženih za bombaške napade na američka veleposlanstva u istočnoj Africi, prije tri godine, čula su se svjedočenja da se teroristička mreža Osame bin Ladena, al-Qaida, pokušavala domoći nuklearnih i bioloških oružja. Upravo to navodi čovjeka koji je nadgledao tajni biološki program Moskve na sumnju da najnoviji napadi antraksom u Sjedinjenim Državama možda pokazuju da su teroristi uspjeli nabaviti oružje za masovnog uništavanje, te da ga koriste.

"Po mom mišljenju, još uvijek se radi o istoj vrsti terorističke aktivnosti. Možda bismo trebali potražiti moguće počinitelje među ljudima koji su bili uključeni u terorističke napade od 11. rujna."

Možda još više zabrinjava činjenica da gospodin Alibek, inače bivši pukovnik ruske vojske, nije siguran kamo je otišlo oko sedam tisuća slabo plaćenih znanstvenika, koji su bili pod njegovom upravom. Ono što ga najviše brine je pitanje za koga možda sada rade.

"Velik broj ih je napustio Rusiju. Mnogi su u Europi, neki u Sjedinjenim Državama. Čuli smo da su neki otišli u Iran. Bilo je govorkanja o nekoj uključenosti u rad s Irakom", kaže gospodin Alibek.

Kroz različite programe pronalazio se posao za znanstvenike bivšeg Sovjetskog Saveza, koji su radili na projektima razvoja oružja, a, potom, ostali bez posla. Međutim, Ken Alibek vjeruje da bi posljednji napadi antraksom američkoj vladi trebali poslužiti kao upozorenje da treba pokušati locirati sve te ljude, dovesti ih u Sjedinjene Države i osigurati im poslove ovdje. Tako bi se spriječilo da rade za zemlje ili organizacije koje tragaju za oružjem čija bi uporaba nedavne slučajeve antraksa učinila gotovo bezazlenima.

XS
SM
MD
LG