Linkovi

Predsjednik Mesić večeras stiže na zajedanje 56. Opće skupštine UN-a (9/11/01) - 2001-11-09


Iako ce u SAD boraviti samo dva dana hrvatski predsjednik Stipe Mesic ovaj posjet ocjenjuje izuzetno vaznim za Hrvatsku. Osim govora kojeg ce odrzati u Ujedinjenim narodima, sutra ce se po prvi put sastati s americkim predsjednikom Georgom Bushom. Razgovor s americkim predsjednikom koji je poveo rat protiv terorizma ocjenjuje bitnim za drzavu koja "zeli snazniju suradnju sa SAD" i svoje mjesto u antiteroristickoj koaliciji.

VOA: Koje je mjesto Hrvatske u antiteroristickoj koaliciji? Sto Hrvatska moze konkretno uciniti i da li bi bila sposobna uputiti i svoje oruzane snage?

Mesic: Sigurno da Hrvatska moze uputiti i svoje specijalne snage jer mi imamo i ratnog iskustva. Predsjedniku Bushu izrazit cu podrsku borbi koju je poveo protiv globalnog terorozima. U toj borbi i Hrvatska mora imati svoje mjesto, mozemo suradjivati razmjenom obavjestajnih informacija, medjusobnim informiranjem, ustupanjem zracnog prostora i terotorija, vise je nacina na koje se mozemo aktivno ukljuciti u borbu protiv najveceg zla danasnjeg svijeta, a to je globalni terorizam. VOA: Jugoistok Evrope vise nije u fokusu interesa SAD bez cije se inicijative nije mogao rijesiti niti jedan problem na ovom podrucju. Vjerujete li da EU moze i bez jake americke inicijative preuzeti na sebe odgovornost za nastavak mirovnih procesa.

Mesic: Cinjenica je da se bez americke inicijative nije mogao zaustaviti rat u BiH, cinjenica je da i drugi krizni dijelovi nisu dozivjeli smirivanje i stabilizaciju, bez americke prisutnosti, ali je cinjenica i to da je Evropa ipak sve bolje i bolje organizirana. Amerika ce sve vise i vise vjerojatno pokazivati interes za manjim angazmanom sto ne znaci da nece imati interesa za ovaj prostor. Interesi ce uvijek postojati, samo nece biti tolikog angazmana koliko je bilo do sada. Taj dio ce na sebe morati preuzeti EU odnosno NATO. Situacija se na ovom podrucju smiruje, americka pristunost vise nece biti toliko nuzna a Evropa ce preuzeti svoje obaveze. S druge strane SAD interesi vode na druga podrucja, na prostore gdje ce njihova prisutnost za odrzavanja svjetskog mira biti potrebna. Bilo bi opasno kada bi se Amerika odmah povukla s ovih prostora jer jos postoji niz nerijesenih pitanja. Zato je njihova prisutnost potrebna i ostat ce tu, ali ne u obimu u kojem su sada prisutni.

VOA: Osim podrske antiteroristickoj koaliciji koja ce biti vasa glavna poruka na 56. skupstini UN-a?

Mesic: "Mi moramo promijeniti ambijent u kojem je terorizam moguc, treba omoguciti sirmoasnnima da se mogu organizirati, da mogu proizvoditi da otvaraju radna mjesta, da to ne bi bilo plodno tlo za one koji zele terorizmom nametati svoja politicka rijesenja. Drugim rijecima bogati moraju pomoci siromasnom da to vise ne bude. To ce biti jedna od mojih glavnih poruka."

XS
SM
MD
LG