Linkovi

Čelnici "petorke"  o međusobnim sukobima (9/11/01) - 2001-11-09


Puna tri sata premijer Račan i čelnici ostalih stranaka iz vladajuće koalicije iza zatvorenih su vrata razgovarali o tome mogu li okončati međusobne sukobe u petorki i držati mandat do kraja. No, bila je to tek prva runda razgovora, a nastavak se očekuje idući tjedan. Nakon sastanka premjer Račan je izjavio da mu je privremeni predsjednik HSLS-a Jozo Radoš predložio dr. Andru Vlahušića, ravnatelja dubrovačke bolnice i saborskog zastupnika HSLS-a za novog ministra zdravstva. Račan je najavio:

“Primio sam prijedlog iz HSLS-a. Pretpostavljam da ću na njega pozitivno odgovoriti.”

Kako je bivši predsjednik HSLS-a, Dražen Budiša, jučer najavio, da će se nakon što je u srpnju ove godine podnio ostavku na čelno mjesto u HSLS-u na tu dužnost ponovo kandidirati na stranačkom saboru najavljenom za drugog veljače iduće godine, Račan je zamoljen da prokomentira tu Budišinu najavu:

“Ja mislim da je izbor novoga vodstva i predsjednika HSLS-a unutrašnja stvar samoga HSLS-a. I ne bi bilo dobro da se mi sa strane uplićemo u kampanju oko izbora novoga predsjednika. I ja vas molim da uvažite stoga i moj odnos prema tom pitanju.”

Dražen Budiša danas je u Saboru novinarima potvrdio da će se kandidirati za predsjednika HSLS-a. Na pitanje u čemu se njegov program razlikuje od programa protukandidata, sadašnjeg privremenog predsjednika HSLS-a Joze Radoša, Budiša je odgovorio da će svoj program detaljnije izložiti na stranačkom saboru u veljači, te da dotle ne namjerava voditi posebnu predizbornu kampanju. Na saboru će, tvrdi on, izložiti razloge zbog kojih je u srpnju otišao s čelne pozicije u stranci, te dati svoje viđenje događanja u HSLS-u. Za razliku od Joze Radoša, koji izjavljuje da HSLS mora ostati u vladajućoj koaliciji do kraja mandata i realizirati program na kojem je dobio izbore, od Budiše novinari nisu mogli dobiti decidiran odgovor namjerava li HSLS u slučaju da ponovo dođe na njegovo čelo, izaći iz vladajuće koalicije, ili ostati u njoj.

XS
SM
MD
LG