Linkovi

U BiH se nalaze potencijalni islamski ekstremisti (9/11/01) - 2001-11-09


Samo Bosna ima izvjestan broj potencijalnih islamskih ekstremista, ostale zemlje regije jugoistone Europe nisu toliko izlozene, tvrdi najnoviji izvjestaj Medjunarodne krizne skupine posvecen politici antiteroristicke borbe i utjecaju bin Ladena i islamskih teroristickih skupina u regiji Balkana.

U ostalim dijelovima ovog prostora – gdje za to postoje objektivni uvjeti –mogucnost ispada ekstremista ili, kako ih opisuje izvjestaj, “potencijalnog nasilja inspiriranog Islamom” malena je i vise je rezultat slabosti institucija nego li nekakvih naglasenijih simpatija prema “neprijateljima Zapada”.

Usprkos maloj sansi da dodje do ekstemistickih ispada , nova je situacija nakon 11. rujna dovela do zestoke propagandne kampanje u dijelu medija, javnosti i politickog zivljenja u Makedoniji, Srbiji ili Bosni, pa se serviraju stereotipi o muslimanskoj nazadnosti, mudzahedinima i, skupa s tim, provaliji koja dijeli civilizacije.

Izvjestaj krizne skupine upozorava da je bas ovakva retorika predstavljala podlogu sukobima i etnickom ciscenju tokom devedesetih. Krizna skupina na osnovu cinjenica s kojima raspolaze preporuca tjesnje pracenje potencijalnih zarista esktremizma u Bosni i na Kosovu, kako bi se presjekle njihove eventualne veze s teroristickim mrezama, nesto slicno SFOR-ovoj nedavnoj akciji u Bosni.

Signale iz Makedonije i Srbije - o vezama bin Ladenovog kruga s Albancima -takodjer bi trebalo ispitati, no ukoliko se ne nadju cvrsti dokazi sve se ove spekulacije valja javno odbaciti. Za sam je Balkan borba s terorizmom zapravo proces izgradnje mira, stabilnosti, pravne drzave.

Izvjestaj Krizne skupine pokrio je i Hrvatsku. Nema dokaza da je bilo veza s teroristickim skupinama i tokom rata u Bosni i Hercegovini. Preko Hrvatske se trgovalo i svercalo naoruzanjem, s povremenim ispadima terorista poput podmetanja bombe u Rijeci. Hrvatske bi vlasti trebale susjednim zemljama prosljedivati obavjestajne podatke sa saznanjima o djelovanju terorista, koje se u slucaju Hrvatske ne svodi samo na muzdahedine, vec i na transfer naoruzanja preko Hrvatske IRA-i, Irskoj Republikanskoj Armiji.

Izvjestaj nije propustio zabiljeziti strah javnosti da pojava terorizma ne uspori ili cak posve prekine integracijske napore zemlje, na sto pozivaju neki politicari. Reakacija se smatra apsolutno pretjeranom i prenaglasenom.

XS
SM
MD
LG