Linkovi

Eksluzivno: Predsjednik Mesić o generalu Gotovini (9/11/01) - 2001-11-09


Hrvatska Vlada potvrdila je jučer da ne zna gdje se nalazi umirovljeni general Ante Gotovina kojeg ICTY sumnjiči za ratne zločine i za kojim je prije dva i pol mjeseca raspisana Interpolova tjeralica. Prema informacijama kojim raspolaže policija a koje je iznio zamjenik premijera Goran Granić, umirovljeni general pobjegao je iz Hrvatske. Policija istražuje tko je organizirao njegov bijeg, a Vlada vjeruje da slucaj neće pogoršati odnose Hrvatske s Medjunarodnim sudom za ratne zlocine. Hrvatski predsjednik Stipe Mesić smatra da je bijegom iz države Gotovina naštetio sebi, državi i generalu Rahimu Ademiju.

VOA: Što mislite u kolikoj će mjeri činjenica da nakon dva i pol mjeseca nadležna tijela nisu uspjela uhvatiti generala osumnjičenog za ratne zločine otežati suradnju s Tribunalom?

Mesić: Bijeg generala Gotovine iz zemlje i njegovo nepojavljivanje pred Haskim Tribunalom Hrvatskoj nanosi veliku štetu. I moram reći nanosi veliku štetu i generalu Gotovini, jer ako nije kriv nema ni jednog razloga za bijeg. Svi smo dužni poštovati zakone, Ustav i međunarodno preuzete obaveze. Dužni smo ih poštovati kao država ali to su dužni i naši gradjani. Bijeg generala Gotovine šteti i generalu Rahimu Ademiju koji se dobrovoljno predao Tribunalu. Bojim se da će sada biti teško postići da se on brani sa slobode jer Hrvatska neće biti prepoznata kao zemlja koja je u stanju izvršiti svoje obaveze i koja će moći omogućiti da, nakon što ga se pusti da se brani sa slobode, general Ademi ponovo ode u Haag ako to sud bude tražio. Ako hrvatsko pravosuđe nije moglo i hrvatski organi gonjenja nisu mogli izručiti generala Gotovinu svakako da Tribunal ima odredjene sumnje prema učinkovitosti hrvatskih državnih mehanizama, bez obzira sto je general Ademi dobrovoljno otišao u Haag.

VOA: Kakvu poruku vlast šalje izjavama da zbog bijega Gotovine iz zemlje "nije u redu tražiti od nje odgovornost jer nije moguće da policija privede ili uhiti baš svaku osobu koja je sumnjiva".

Mesic: Vlast ne može na takav način rješavati se svojih obaveza. To je ne opravdava, kao što građanina ne opravdava nepoznavanje zakona tako državu ne opravdava da ne provodi zakone. To je sasvim jasno.

XS
SM
MD
LG