Linkovi

Američki napadi na Mazar-e-Sharif (8/11/01) - 2001-11-08


Nastavljaju se borbe za grad Mazar-e-Sharif, čvrsto talibansko uporište na sjeveru Afganistana, koje se nalazi na važnom raskrižju glavnih opskrbnih cesta od Kabula do granice s Uzbekistanom i Tadjikistanom. Američki su zrakoplovi izveli snažne udare po talibanskim položajima. Oporbeni Sjeverni savez tvrdi kako su njegovi vojnici napredovali na bojišnici, dok talibani to demantiraju.

Američki bombarderi su gađali talibanske položaje u blizini Mazar-e-Sharifa, dok je Sjeverni savez priopćio da su njegove snage stigle na osam kilometara od gradske zračne luke i 30 kilometara južno od središta grada. Talibani su poslali na stotine boraca kao pojačanje snagama u tom području uz tvrdnju da su odbacili snage Sjevernog saveza s nekoliko pozicija južno od Mazar-e-Sharifa, s kojih su se talibani bili prisiljeni povući početkom tjedna. No, ove tvrdnje Sjevernog saveza i talibana nemaju potvrdu iz neovisnih izvora.

Pentagon, inače, ističe da se američki zračni napadi usredotočuju na talibanske položaje sjeverno od Mazar-e-Sharifa, ali borbeni zrakoplovi su aktivni i sjeverno od Kabula.

Afganistanska novinska agencija Islamic Press, koja ima tijesne veze s talibanima, objavljuje da su talibanski obavještajci uhitili 15 Afganistanaca, uključujući i jednog bivšeg pukovnika, pod optužbama za špijunažu u korist Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG