Linkovi

Kongres podržava daljnje proširenje NATO saveza (8/11/01) - 2001-11-08


Zastupnički dom američkog Kongresa podržao je drugi krug proširenja NATO-saveza, te je odobrio pomoć za vojne potrebe sedam zemalja srednje i istočne Europe koje su zatražile učlanjenje u Sjevernoatlantski savez. Na summitu saveza, koji će se sljedeće godine održati u Pragu, bit će odlučeno hoće li u NATO biti primljene nove članice.

Zastupnički dom je izglasao dodjeljivanje vojne pomoći u visini od 55 milijuna dolara Estoniji, Latviji, Litvi, Slovačkoj, Sloveniji, Bugarskoj i Rumunjskoj. Tih sedam zemalja – zajedno s Albanijom i Makedonijom – zatražile su učlanjenje u NATO-savez.

Odlukom koju je kongresni dom donio sa 372 glasa “za”, a 46 glasova “protiv”, proširenje NATO-a je podržano u načelu, ali nije podržana kandidatura nijedne zemlje pojedinačno. Takva odluka odražava i stajalište administracije predsjednika Busha, kao i bivšeg predsjednika Clintona.

Tijekom kongresne rasprave čula su se, medjutim, i pitanja – postoji li potreba da NATO-savez i dalje postoji, s obzirom da više ne postoji ni opasnost zbog koje je savez osnovan, a to je bila opasnost od sovjetske invazije Zapadne Europe.

XS
SM
MD
LG