Linkovi

Turska podržava koaliciju (8/11/01) - 2001-11-08


U ratu protiv međunarodnog terorizma, Sjedinjene Države imaju snažnog saveznika u muslimanskom svijetu. Turska je već u ranoj fazi otvorila svoj zračni prostor i baze zrakoplovima koalicije predvođene Sjedinjenim Državama koji sudjeluju u operacijama u Afganistanu. Turska je sada postala prva pretežito muslimanska zemlja koja je angažirala svoje snage u kampanji protiv afganistanskih talibana i Osame bin Ladena, čelnika terorističke mreže al-Qaida.

Turska u Afganistan šalje oko 90 pripadnika svojih elitnih postrojbi. Turski premijer Bulet Ečevit objasnio je zašto. “Kao zemlja koja je u proteklih nekoliko desetljeća izgubila velik broj ljudi zbog terorizma, duboko suosjećamo s patnjama američkog naroda izazvanim odvratnim terorističkim napadima od 11. rujna. Ti … okrutni napadi bili su usmjereni ne samo protiv Sjedinjenih Država, već protiv cijelog čovječanstva i mira u svijetu.” Gospodin Ečevit je dodao da bi zemlje koje vole mir trebale surađivati u borbi protiv prijetnje koju terorizam predstavlja za civilizirani svijet.

U govoru posvećenom osnivanju moderne Republike Turske, predsjednik George Walker Bush kazao je da je američko-tursko partnerstvo za očuvanje slobode započelo u ratu u Koreji, te da je ojačano tijekom ratova u Perzijskom zaljevu i na Kosovu.” Gospodin Bush je dodao da je, kao jedina muslimanska članica NATO saveza, Turska ojačala borbu koalicije protiv zla koje predstavljaju al-Qaida i talibani.

Turski premijer Bulent Ečevit naglasio je da je ovaj rat usmjeren protiv terorizma, a ne protiv islama. Prema njegovim riječima, “oni koji ovu kampanju prikazuju kao akciju protiv islama proturječe visokim vrijednostima islama.” Gospodin Ečevit odbacio je pozive na privremeno obustavljanje bombardiranja snaga talibana i al-Qaide tijekom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, koji počinje 17. studenoga. Kako je rekao, “terorizam ne zna za ramazan, zastave i gozbe.”

Kao vodeća svjetska muslimanska sekularna demokratska država, Turska igra ključnu ulogu u borbi protiv terorizma. Podrška Turske pokazuje da se ne radi, kao što to bin Laden i njegovi pristaše tvrde, o sukobu Zapada i islama. Umjesto toga, radi se o sukobu između terorističkog ekstremizma i nasilja i civilizacije. A turski muslimani se, kao i većina muslimana diljem svijeta, protiv vjerskom ekstremizmu.

XS
SM
MD
LG