Linkovi

Hrana za Afganistance (8/11/01) - 2001-11-08


Davno prije nego su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, Sjedinjene države su suradjivale s drugim zemljama kako bi pomogli da se prehrani afganistanski narod. Kako je to rekao Andrew Natsios, direktor Agencije za medjunarodni razvoj, Sjedinjene države će pomagati afganistanskom narodu dugo nakon što talibani odu s vlasti. Tijekom prošle godine, a prije 11. rujna, Sjedinjene države su osigurale više od 170 milijuna dolara humanitarne pomoći afganistanskom narodu.

Jedanaestog rujna, teroristi bin-Ladenove mreže al-Qaida, napali su Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Ubijeno je pritom na tisuće Amerikanaca te gradjana mnogih drugih država. Zbog toga što represivni talibanski režim nastavlja pružati utočište bin-Ladenu i njegovim teroristima, Sjedinjene države vode vojne operacije u Afganistanu. Medjutim, i sada, Sjedinjene države ne ignoriraju potrebe afganistanskog naroda.

Istovremeno dok se bombama i projektilima gadja položaje talibana i al-Qaide, američki transportni zrakoplovi zračnim putem dostavljaju pakete s hranom za afganistanske civile. Tijekom proteklog mjeseca dostavljeno je zračnim putem više od milijun obroka. Sve to, uz tisuće tona hrane koju su medjunarodne humanitarne agencije već uskladištile u Afganistanu, te uz hranu koja se kopnenim putem prevozi iz susjednih zemalja.

Nažalost, dio hrane koju upućuju Sjedinjene Države i druge zemlje ne dolazi do afganistanskih gradjana kojima je potrebna. Talibanske snage zauzele su jedno skladište Svjetskog programa za hranu u Kabulu te ga potom vratile. To je izazvalo strah da bi talibani mogli zatrovati hranu i potom za to pokušati optužiti Sjedinjene države.

Teško je povjerovati da bi itko – čak i oni zli poput talibanskih čelnika – mogli zatrovati hranu namijenjenu izgladjelom stanovništvu. Medjutim, tko je mogao vjerovati, prije 11. rujna, da bi netko mogao oteti putničke zrakoplove i hotimice ih obrušiti u zgrade kako bi usmrtio tisuće nevinih ljudi. Talibanski režim i dalje pruža utočište i potporu al-Qaidinim teroristima odgovornim za ove, prezira vrijedne napade.

Kako su to jasno rekli američki dužnosnici, sva hrana koja dodje izravno iz američkih izvora biti će čista i hranjiva. Medjutim, ukoliko hrana dodje u talibanske ruke, Afganistanci moraju tada biti oprezni. Jer, takva je priroda našeg zajedničkog neprijatelja.

XS
SM
MD
LG