Linkovi

Sindikalni prosvjed pred zgradom Vlade (8/11/01) - 2001-11-08


Nećemo prihvatiti najavljeno zakonsko skraćenje otkaznog roka i smanjenje radnički otpremina. Prosvjedujemo i protiv ovakvog odnosa vlade i poslodavaca prema kolektivnom pregovaranju. Takva politika Vlade, Hrvatskog sabora i Udruge poslodavaca neodgovorna je i stvorit ćemo front radničkog otpora protiv onih koji tvrde da su radnička prava u Hrvatskoj previsoka. Najavljujemo globalno okupljanje sindikata u državi.

To su glavne poruke Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, najjače sindikalne središnjice u državi s današnjeg prosvjednog skupa održanog pred zgradom hrvatske Vlade na Markovu trgu. Prosvjed je podržalo još nekoliko velikih sindikata kao što su Matica sindikata javnih službi, Hrvatska udruga sindikata, Sindikat grafičara i Sindikat hrvatskih pošta, a na njemu se, pod paskom interventnih policijskih snaga okupilo 300-njak ljudi uglavnom sindikalnih dužnosnika.

Predsjednik SSSH Davor Jurić na prosvjednom je skupu izjavio: “Nismo mi blesavi. Nismo ludi. Znamo da je hrvatsko gospodarstvo u teškoj situaciji. Znamo i za mnoge druge probleme, ali ne može se sve lomiti na radnicima, na ostalim ugroženim socijalnim kategorijama.”

Teret socijalnih reformi koje vlada provodi mora biti pravednije raspoređen na sve socijalne skupine u Hrvatskoj. Neposredan povod koji je digao na noge najjaču sindikalnu udrugu u državi jest vladina najava da se pripremaju izmjene zakona o radu kojima se skraćuje otkazni rok za radnike i smanjuje iznos otpremnine u slučaju otkaza. To je prvi značajniji prosvjed najjače sindikalne središnjice u državi nakon smjene vlasti u Hrvatskoj. Ona je pred zadnje parlamentarne izbore dala javnu potporu strankama koje su na vlasti. Sada, međutim, tim strankama sindikati poručuju da se vlast već jednom mijenjala pa da može i ponovo. Davor Jurić je najavio da će njegova sindikalna središnjica u idući četvrtak organizirati prosvjede u županijskim središnjicama diljem Hrvatske.

XS
SM
MD
LG