Linkovi

Bush konferenciji u Waršavi (7/11/01) - 2001-11-08


Obraćajući se čelnicima zemalja Središnje i Istočne Europe, predsjednik George Walker Bush podsjetio je na komunističku represiju pod kojim je regija patila pedeset godina. “Danas” – rekao je – “naša sloboda je ponovno ugrožena. Kao i fašistički i totalitarni režimi prije njega, ovi teroristi – al-Qaida, talibanski režim koji je podržava, i druge terorističke grupe diljem svijeta – pokušavaju drugima nametnuti svoje radikalne stavove kroz prijetnje i nasilje.”

Pravi karakter bin Ladena i terorista al-Qaide jasan je iz prirode njihovih napada. Oni ubijaju tisuće nevinih ljudi, pa i muslimane, kojih je poginulo mnogo u napadima na Svjetski trgovinski centar. Oni vrše i masovna ubojstva i zatim u tome zlobno uživaju. Dapače, oni tvrde da sve rade u ime islama.

Prava priroda bin Ladena i terorista al-Qaide također je vidljiva i u režimu koji podržavaju u Afganistanu. Pod vlašću talibana, žene su zatvorene u svojim kućama i uskraćuje im se pristup zdravstvenoj skrbi i obrazovanju. Talibani kradu hranu koja se šalje gladnim stanovnicima Afganistana. Vjerski spomenici nemuslimanskih vjera – kakvi su bili divovski kipovi Bude u pokrajini Bamiyan – uništavaju se. Djeci je zabranjeno da puštaju zmajeve i pjevaju pjesme.

Talibani su narodu Afganistana donijeli samo bijedu i teror, a sada, s al-Qaidom, pokušavaju taj teror proširiti diljem svijeta. Mreža al-Qaide djeluje u mnogim zemljama, uključujući i zemlje Istočne i Središnje Europe. Ovi teroristi pokušavaju destabilizirati čitave nacije, te namjeravaju nabaviti kemijsko, biološko i nuklearno oružje. “Kada bi na raspolaganju imali prava sredstva” – rekao je predsjednik Bush – “naši bi neprijatelji predstavljali prijetnju … i samoj civilizaciji.” “Stoga smo odlučni boriti se protiv ovoga zla, sve dok ga ne iskorijenimo” – kazao je predsjednik Bush.

Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama ustrajno nastoji ostvariti ovaj cilj. Logori za obuku terorista se uništavaju, komunikacijske veze između terorista i talibana u Afganistanu se prekidaju, a američki borbeni zrakoplovi sada napadaju talibanske linije bojišnice. Kako je rekao predsjednik Bush, “Stat ćemo na kraj zlouporabi Afganistana kao poligona za obuku terorista.”

“Niti jedna organizacija ili zemlja ne bi trebala imati zabluda što se tiče američkih namjera” – kazao je predsjednik, dodajući - “Nećemo stati sve dok terorističke skupine globalnog dosega ne budu pronađene, zaustavljene i poražene.”

XS
SM
MD
LG