Linkovi

Udvostručen broj američkih komandosa u Afganistanu (7/11/01) - 2001-11-07


Sjedinjene Države su povećale broj komandoskih jedinica koje djeluju unutar afganistanskog teritorija, uz istovremeno pojačavanje pomoći skupinama koje se bore protiv talibana.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld još uvijek ne otkriva točne brojeve. On, međutim, navodi da je tijekom proteklih dana udvostručen broj jedinica specijalnih snaga koje su angažirane unutar Afganistana. Tamo će biti upućene dodatne jedinice kada vremenski i drugi uvjeti to budu dopustili – rekao je gospodin Rumsfeld. Te jedinice surađuju s oporbenim grupama poput Sjevernog saveza, koordinirajući zračne napade i opskrbu. Dužnosnici Pentagona sada su i javno priznali da američka pomoć obuhvaća oružje i streljivo, te hranu i opremu za zimske uvjete. Pa ipak, gospodin Rumsfeld upozorava novinare da od anti-talibanskih snaga ne treba očekivati da će iznenada učiniti čuda.

“U ovom se slučaju ne radi o stalnom kretanju naprijed preko fronte. Bit će tu i ispitivanja i proboja i uspjeha i koraka unatrag. To je priroda ovog sukoba i smatram da se s time trebamo sučeliti,” kazao je.

Gospodin se Rumsfeld jučer vratio s vrlo dinamične turneje tijekom koje je u tri dana posjetio Rusiju, Uzbekistan, Tadžikistan, Pakistan i Indiju. On je izjavio kako su svi njegovi sugovornici bili suglasni da terorizam treba iskorijeniti, te da je Afganistan pravo mjesto gdje s tim pothvatom treba započeti

XS
SM
MD
LG