Linkovi

Strah - majka izuma (7/11/01) - 2001-11-07


Na Floridi, jedan proizvođač akvarija ima vlastitu zamisao kako se boriti protiv terorizma – jedan od svojih modela akvarija preuredio je u posebnu staklenu komoru za otvaranje sumnjive pošte. Pisma se bace u akvarij, akvarij se poklopi, a, potom, gumenim rukavicama, ugrađenim u stranice akvarija, otvaraju se koverte.

U saveznoj državi Michigan, jedna je kompanija počela prodavati specijalne padobrane za ljude koji žive u neboderima. U Sjevernoj Carolini, pak, kompanija za tretman otpadnih voda stvorila je kućni dijagnostički test na antraks. Tu je i proizvođač ženskog donjeg rublja koji nudi grudnjake bez ijednog metalnog djelića, kako ne bi izazvali alarm pri prolazu kroz aerodromske kontrolne točke. Grudnjak se zove, - posve prigodno -, "Frequent Flyer".

Najveći dio tih i brojnih drugih proizvoda nastao je u glavama i radionicama individualnih izumitelja, koji su našli novu stvaralačku inspiraciju – strah od terorizma! Deseci novih proizvoda, - ili izmijenjenih, prilagođenih starih! -, pojavili su se na tržištu već nekoliko tjedana nakon rujanskih terorističkih napada. Nekima se možemo smijati, drugi su, pak, bili nasušno potrebni i ranije. I jedni i drugi ilustriraju želju i potrebu pojedinaca da se uhvate u koštac s ne tako davno potpuno nezamislivom prijetnjom.

Doduše, ranije spomenuti padobran za nebodere zamislio je izumitelj John Rivers već prije skoro dvije godine. Na pameti mu je bila prijetnja požarima u neboderima; kaže da mu se film "Pakleni toranj" prije puno godina zauvijek urezao u pamćenje. Međutim, činilo mu se da drugi ljudi ne strahuju od takve mogućnosti kao on, pa je njegov specijalni padobran, opremljen ventilatorom i baterijom, skupljao prašinu u garaži. Sada se padobran prodaje, preko njegovog web sajta, za 795 dolara. Kaže da dnevno prima oko stotinjak poziva potencijalnih kupaca.

No, postoje i kompanije koje, premda je terorizam naglo učinio njihove proizvode zanimljivima i važnima, iz toga ne namjeravaju izvući velike zarade. FLAVORX, kompanija iz Bethesde, predgrađa Washingtona, proizvodi sirupe s okusima koji se koriste za prikrivanje gorkog okusa lijekova, recimo antibiotika Cipro. Kompanija je ponudila besplatno svoje sirupe ukoliko bude trebalo provesti masovno liječenje nakon nekog bioterorističkog napada.

XS
SM
MD
LG