Linkovi

Nema stanke u ratu protiv terorizma (6/11/01) - 2001-11-07


Sjedinjene Države predvode rat protiv medjunarodnog terorizma. Ta je akcija poduzeta kao samoobrana. Na način koji nije moguće zaboraviti, Sjedinjene su Države 11. rujna napadnute s neizrecivom brutalnošću. Tisuće osoba ubijeno je kada su teroristi mreže al-Qaida, kojoj je na čelu Osama bin Laden, oteli zrakoplove i zaletjeli se njima u Svjetski trgovinski centar te Pentagon.

Sada se američke, britanske te druge koalicijske snage bore protiv al-Qaidinih terorista te talibanskog režima koji im pruža zaštitu u Afganistanu. Neki su pitali treba li učiniti stanku u ratu protiv terorizma tijekom muslimanima svetog mjeseca ramazana, koji počinje 17. studenog. No, po riječima američke savjetnice za nacionalnu sigurnost Condoleeze Rice: “Najbolja stvar koju možemo učiniti za svijet, za sve saveznike u koaliciji, bili oni muslimani ili ne, jest da poduzmemo mjere kojima bi se osiguralo da ovaj rat protiv terorizma uspije. A to znači da moramo do kraja provesti svoj zadatak .”

Sjedinjene Države nisu same u mišljenju da u bitci za preživljavanje ne može biti stanke. Tijekom ramazana 624. godine, muslimanski prorok Muhamed pobijedio je u bitci kod Badra. Muhamed je tijekom ramazana takodjer počeo i kampanju za povratak svetog grada Meke. Kroz stoljeća, muslimani su se često borili tijekom ramazana – ili na dane koji su sveti drugim vjerama. Da spomenemo rat iz 1973. godine, koji su Egipat i Sirija započeli protiv Izraela na židovski svetak Yom Kipur. S obzirom da se i taj rat vodio tijekom mjeseca ramazana, u arapskim ga se zemljama još naziva i ramazanski rat.

Posljednjih desetljeća vodjeno je više ratova na Srednjem istoku, u kojima su muslimani često bili i na jednoj i na drugoj strani. Medju njih spada iransko-irački rat tijekom osamdesetih godina te dugi gradjanski ratovi u Libanonu i Alžiru. U svim tim ratovima, borbe su nastavljene tijekom ramazana. To isto vrijedi i za borbe u Afganistanu – tijekom borbe protiv sovjetskog okupatora , kao i kasnije, kada su se razne afganistanske frakcije, medju kojima i talibani, borili jedni protiv drugih.

S približavanjem ramazana, Sjedinjene Države , kao i druge zemlje – medju kojima i muslimanske –, zabrinute su zbog daljnjih terorističkih napada. Koalicija nema drugog izbora no da se zaputi ka samom izvoru terorizma u Afganistanu te da iskorijeni terorističke skupine bilo gdje drugdje. Kako je rekao predsjednik Bush: “Neprijatelj se neće odmarati tijekom ramazana, a nećemo niti mi.”

XS
SM
MD
LG