Linkovi

Predstavnici  State Departmenta posjetili Vukovarsko-srijemsku županiju (7/11/01) - 2001-11-07


Voditelji američke delegacije Donald Patierno, direktor Ureda za programe humanitarnog razminiranja Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država od vukovarsko-srijemskog župana Nikole Šafera i ravnatelja hrvatskog Centra za razminiranje Damira Goršete informiran o tijeku razminiranja na ovim prostorima nakon čega je i javio.

Donald Patierno: Već sam više puta dolazio u Hrvatsku. A moj je posao procjeniti ono što je dosada napravljeno. Zadnji moj posjet bio je 1997. godine. Sjedinjene su Američke Države već i dale značajnu količinu novca, i to u suradnji s različitim institucijama i organizacijama kao što su CROMAC i drugi međunarodni donatori. 1998. godine do sada su Sjedinjene Američke Države za Hrvatsku donirale 9 milijuna dolara, a sama je hrvatska vlada za razminiranje do sada izdvojila 6 milijuna dolara.

Gospodine Patierno, hoće li State Department i dalje financijski pomagati Hrvatsku u nastojanjima za žurnim razminiranjem?

Donald Patierno: Moj posao, to će biti, koliko će se preko Međunarodne zaklade za razminiranje i pomoć minskim žrtvama financijski pomoći zemljama s područja Balkana. Do sada je za to cijelo područje izdvojeno više od 70 milijuna dolara. Izdvajanje Sjedinjenih Američkih Država proporcionalan je izdvajanju Europske zajednice. Pa ukoliko Europska zajednica izdvoji milijun eura, onda su i naša izdvajanja tolika.

Ravnatelja hrvatskog Centra za razminiranje Damira Goršetu, zamolili smo za konkretne podatke.

Damir Goršeta: U Republici Hrvatskoj je površina sumnjiva veličine 4.000 kilometara kvadratnih. Od toga za 500 kilometara pouzdano znamo gdje se mine nalaze. A od 3.500 tisuće je površina koju ljudi ne koriste, koja je nesigurna i koje moramo općim, ili tehničkim izvidom, utvrditi u kojoj mjeri se može koristiti ili ne. U odnosu na površinu ove županije 180 kilometara je sumnjivo. Od toga 15 znamo stvarno pouzdano gdje se mine nalaze. Za razminiranje ukupno u Hrvatskoj, u odnosu na korištenje postojećih metoda, potrebno je 9 milijardi 576 milijuna 400 tisuća kuna, a negdje za ovu županiju oko milijardu kuna. Na ovim prostorima ovih jedanaest općina i gradova u vukovarsko-srijemskoj županiji nalazi se preko 33.000 mina. Točno, 33.252 mine, ono što je nama u evidenciji.

Inače, za ukupno će razminiranje u Republici Hrvatskoj biti potrebno osigurati milijardu i sto milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG