Linkovi

Izaslanstva Vlade i "Članka 11" u Vojniću i Gvozdu (7/11/01) - 2001-11-07


Potpredsjednica Vlade Željka Antunović ocijenila je danas u Vojniću da je situacija na područjima od posebne državne skrbi daleko od zadovoljavajuće,iako su učinjeni pozitivni pomaci. Vojnić i Gvozd danas su obisla izaslanstva Vlade i "Članka 11".

Potpredsjednica Vlade i veleposlanici EU, SAD i šefovi misija UNHCR-a i OESS-a osudili su nedavna miniranja polja na području Vojnića, u kojima je u posljednja tri mjeseca stradala skupina povratnika srpske nacionalnosti. Samo u posljednjih dvadeset dana od mina podmetnutih u poljima i vrtovima ozlijeđeno je pet osoba. Potpredsjednica Vlade rekla je da policija traga za osobama koje se minama obračunavaju s povratnicima srpske nacionalnosti.

Američki veleposlanik Lawrence Rossin kazao je da je u Vojniću i Gvozdu došlo do pozitivnih promjena nakon napetosti izmedju Hrvata i Srba poslije svibanjskih lokalnih izbora. Prema njegovoj ocjeni, nova vodstva tih mjesta iskazala su dobru volju da se usklade interesi i pridonese prosperitetu stanovništva, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Nužno je da se ljudi vrate, da im se osiguraju smještaj i budućnost", kazao je veleposlanik Rossin, apelirajući na vlasti da što prije otkriju počinitelje terorističkih napada na srpske povratnike.

Potpredsjednica Vlade i veleposlanici "Članka 11" u Vojniću su razgovarali sa skupinom od 26 Srba, koji su u organizaciji UNHCR-a iz SRJ došli posjetiti svoje kuće. Željka Antunović obećala im je da će im Vlada obnoviti kuće ako se odluče vratiti u Hrvatsku.

Veleposlanici Članka 11 smatraju da se problemi nacionalnih zajednica na područjima od posebne državne skrbi neće moći riješiti dok se ne riješe problemi pojedinaca. Međunarodna zajednica tim će područjima pomagati financiranjem određenih programa.

XS
SM
MD
LG