Linkovi

Obraćanje predsjednika Busha Konferenciji o anti-terorizmu  u Varšavi (6/11/01) - 2001-11-06


Predsjednik Bush je izjavio da nijedna zemlja na svijetu ne bi trebala biti neutralna u ratu protiv terorizma te traži od zemalja koje su nekada činile sovjetski blok, da u toj borbi stanu uz Sjedinjene Države. Predsjednik je tijekom obraćanja sudionicima Konferencije o anti-terorizmu koja se održava u Varšavi, uputio i jedan osobni poziv te naglasio da Osama bin Laden i njegova al-Qaida traže oružje za masovno uništavanje.

Predsjednik Bush je izjavio da globalne terorističke skupine žele destabilizirati čitave države i regije. "Oni su u potrazi za kemijskim, biološkim i nuklearnim oružjem. Ukoliko do njega dođu, naši će neprijatelji biti prijetnja svakoj zemlji, a naposljetku i samoj ljudskoj civilizaciji!"

Predsjednik Bush je ovu izjavio dao obraćajujći se čelnicima istočnoeuropskih, baltičkih i zemalja koje su činile bivši Sovjetski savez, a koji su se okupili u Varšavi. Gospodin Bush je govorio o totalitarnim režimima koji su desetljećima dominirali u zemljama bivšeg sovjetskog bloka. Istaknuo je da teroristi i njihove pristaše iz talibanskog režima nameću nevinim ljudima istu vrstu represije i straha. "Kao fašisti i totalitarni režimi prije njih, ovi teroristi, al-Qaida, talibanski režim koji podržava tu terorističku mrežu i ostale terorističke skupine diljem svijeta, pokušavaju kroz prijetnje nametnuti svoja radikalna gledišta".

Gospodin Bush je dodao da svijet gleda istu netoleranciju prema različitom mišljenju i iste ludjačke globalne ambicije. "Naši su neprijatelji stanovnicima Afganistana donijeli jedino bijedan život i teror, a sada pokušavaju taj strah izvesti po cijelom svijetu".

Predsjednik je naglasio da se svijet mora ujediniti kako bi se što brže uništila ta opasnost te je dodao da će to biti teška borba za koju se ne zna koliko će trajati. "Mi smo odlučni da se borimo protiv tog zla i to da se borimo sve dok ga se ne riješimo!"

Govor predsjednika Busha tijekom varšavske konferencije prvi je u nizu od nekoliko planiranih idućih dana. U četvrtak će se predsjednik obratiti Amerikancima, a u subotu će u Ujedinjenim narodima održati svoj prvi govor. U današnjem obraćanju skupu u Poljskoj, predsjednik je govorio i o svojoj poruci koju želi uputiti na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. "Iznijet ću svoju viziju naših zajedničkih odgovornosti u ratu protiv terorizma. Dat ću do znanja svakoj zemlji da njihova dužnost u toj borbi podrazumjeva više od suosjećanja ili riječi, jer nijedna zemlja ne može biti neutralna u ovom sukobu. I to zbog toga što civilizirani svijet ne može biti siguran u okruženju terorističkih prijetnji".

Veliki broj svjetskih čelnika, koji će sudjelovati u radu Opće skupštine svjetske organizacije, doći će i u Washington da se susretnu s predsjednikom Bushom. U samom New Yorku gospodin Bush se treba sresti i s hrvatskim predsjednikom Stipom Mesićem, koji je danas bio i jedan od govornika na varšavskoj konferenciji. Gospodin Mesić je naglasio, prenosi Hina, "da svaka zemlja treba djelovati u sklopu svojih mogućnosti, jer nema vremena za čekanje, istraživanje uzroka i korijena terorizma".

Predsjednik Bush se, inače, danas u Bijeloj kući sastaje s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom i premijerom Srbije Zoranom Đinđićem. Krajem tjedna predviđeni su njegovi susreti s čelnicima Britanije, Irske, Indije, Brazila, Kuvajta i Maroka. Mnoge će konzultacije biti održane za vrijeme trajanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, a među ostalim tu je i prvi susret s pakistanskim predsjednikom Pervezom Musharrafom.

XS
SM
MD
LG