Linkovi

Pentagon: Zračni udari nanose teške gubitke talibanima (6/11/01) - 2001-11-06


Visoki dužnosnik Pentagona, kontra-admiral John Stufflebeem iz Združenog stožera izrazio je uvjerenje da su talibani pretrpjeli – kako je rekao – znatne gubitke u ljudstvu u američkim zračnim udarima tijekom proteklog tjedna. Admiral Stufflebeem je istaknuo da su, na pojedinim mjestima, talibani prestali uzvraćati vatru oporbenim snagama.

"Na nekim mjestima talibani već nekoliko dana ne uzvraćaju vatru. Pretpostavljam da su se ili ukopali, ili više ne mogu uzvratiti vatru. Mislim da je to vrlo pozitivan znak.", rekao je američki admiral.

Admiral Stufflebeem je također dodao da su teroristi al-Qaide pretrpjeli gubitke u ljudstvu i štete na objektima, te da više ne mogu nesmetano operirati u Afganistanu. Prema njegovim riječima, cilj američke strategije je talibanima i teroristima dodatno otežati oštru afganistansku zimu.

"I dalje napadamo talibansku infrastrukturu gdje je god to moguće, kako bismo talibane onemogućili da obnove, ponovno naoružaju i ponovno opskrbe svoje snage na terenu, dok se bliži oštra zima.", kaže on.

Dužnosnici Pentagona izražavaju nadu da će oporbene snage iskoristiti priliku koju im pružaju američki zračni udari i izravna vojna pomoć i početi prodirati u talibanski teritorij, no admiral Stufflebeem je istaknuo da Sjeverni savez treba sam odlučiti kada će krenuti u akciju.

XS
SM
MD
LG