Linkovi

Na popisu najtraženijih za terorističke aktivnosti nalaze se 22 osobe (6/11/01) - 2001-11-05


Predsjednik Bush nedavno je predstavio popis s imenima 22 najtraženija osumnjičenika za terorističke aktivnosti, od kojih su neki – kako se vjeruje – bili uključeni u prošlomjesečne terorističke napade u New Yorku i Washingtonu.

James Woolsey, bivši direktor Središnje obavještajne agencije CIA-e, vjeruje da će Sjedinjene Države pobijediti u ratu protiv terorizma, no da će za to trebati vremena. Prema njegovom mišljenju, prvo je potrebno poraziti talibane. "Treba se nadati da će nam nova vlada u Afganistanu pomoći da uhvatimo neke od tih ljudi. Možda ćemo neke uhvatiti i sami. To neće biti lako. Trebamo se također pozabaviti stranim vladama koje su teroristima možda pružile znatnu podršku u izvođenju napada na Sjedinjene Države u proteklih nekoliko godina i razmisliti – treba li neke od tih režima ukloniti".

Govoreći o državama koje podržavaju terorizam, gospodin Woolsey je rekao da se “treba riješiti močvare, a ne samo komaraca”. U emisiji “Talk to America” gostovao je još jedan stručnjak za terorizam – John Walsh, voditelj televizijske emisije “Američki najtraženiji bjegunci”. Cilj ove emisije je pomoći policiji da uhvati optužene kriminalce dokumentiranjem njihovih zločina i pokazivanjem njihovih fotografija. Gospodin Walsh odnedavno pomaže i američkoj vladi u hvatanju međunarodnih terorista vođenjem emisije “America Fights Back” u programu vladine televizijske mreže WORLDNET, čije su emisije, koje se prenose putem satelita, namijenjene međunarodnoj javnosti. "Bijela kuća nas je pozvala da se uključimo u ovaj posebni program, jer smo u proteklih 15 godina u trideset zemalja svijeta uspjeli uhvatiti 685 kriminalca. Od toga njih četrnaest bilo je na listi najtraženijih kriminalaca Saveznog istražnog ureda – FBI-a. Novi popis s imenima 22 terorista sadržava imena osoba za kojima se još uvijek traga u vezi s prvim bombaškim napadom na Svjetski trgovinski centar 1993. Za nekima se traga u vezi s napadima na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji. Jedan od njih je u bijegu već 12 godina i nedavno se povezao s Osamom bin Ladenom. On je odgovoran za bombaški napad na američke marince u Bejrutu, kada je ubijen 241 američki vojnik, zatim za ubojstvo američkog vojnog pilota, koji je bačen iz zrakoplova na bejrutskom aerodromu i za bombaški napad u Saudijskoj Arabiji, u kojem je ubijeno 19 američkih vojnika. Mnogi od osoba s popisa su bin Ladenovi suradnici, dok su neki neovisni teroristi". TEXT: John Walsh planira prikazati fotografije ovih terorista u programu televizije Worldnet, ali želi otići i korak dalje. "Mislim da su posebno važni detalji. Uz prikazivanje slika, u emisiji “Najtraženiji američki bjegunci” publici otkrivamo pojedinosti o tim osobama – gdje se kreću, s kim se druže, kako izgledaju. Na primjer jedan od terorista za kojim se traga u vezi s prvim napadom na Svjetski trgovinski centar ima na nogama teške opekotine, koje je zadobio dok je miješao kemikalije za bombu. Dobili smo i prilično pouzdane dojave da se neki od njih kriju u Saudijskoj Arabiji, a naša se emisija prikazuje i u toj zemlji".

Gospodin Walsh kaže da njegova ekipa surađuje i s Interpolom na hvatanju terorista. Odgovarajući na pitanje – zašto američke vlasti nisu na vrijeme znale da će teroristi napasti Sjedinjene Države, bivši direktor CIA-e James Woolsey kazao je da "Krajem 1992, prije nego što su me nominirali za direktora CIA-e, održao sam jedan govor, u kojemu sam upozorio da smo, s krajem hladnog rata, umjesto jednog neprijatelja, naslijedili – džunglu punu zmija. Pri tome sam imao na umu zemlje poput Sjeverne Koreje i Iraka koje su radile na razvoju oružja za masovno uništavanje. To se oružje širilo, razvijalo i krijumčarilo u druge zemlje. Uskoro su nam novi neprijatelji postali teroristi i međunarodni kriminalni karteli".

Na pitanje – zašto stručnjaci za obavještajne aktivnosti nisu obratili pažnju na izraze mržnje prema Sjedinjenim Državama, koji su dolazili od terorista, gospodin Woolsey je zaključio da će u svijetu uvijek biti onih koji mrze Sjedinjene Države, no da ova zemlja ipak nije učinila ništa da bi zaslužila napade poput onih od 11. rujna.

XS
SM
MD
LG