Linkovi

650 dosjea SZUP-a predano Hrvatskom državnom arhivu (5/11/01) - 2001-11-05


Ministar unutarnjih poslova Sime Lucin predao je danas Hrvatskm drzavnom arhivu 650 dosjea Sluzbe za zastitu ustavnog poretka nastalih u deset godina vladavine HDZ-a uhodjenjem i prisluskivanjem politickih neistomisljenika. "Svi gradjani koji su medju tih 650 bit ce pozvani u sledecih nekoliko mjeseci da dobiju uvid u svoje dosjee nakon cega ce ti dosjee biti unisteni", rekao je ministar Lucin. Naglasio je da dosjei ne sadrze podatke koji bi ugrozili nacionalnu sigurnost.

Nesto vise od 120 dosjea odnosi se na novinare koje je HDZ-ova tajna policija vodila pod sifrom politicko nasilje i unutarnji neprijatelji. "U jednom dosjeu ne stoji nista nego da jedan novinar kriticki pise o recimo visokom duznosniku bivse vlasti, o porodici nekog duznosnika ili o njegovim privatnim problemima, i zbog toga se taj novinar zavodi pod sifru politicko nasilje i unutarnji neprijatelji. Ocito je da tu nema nikakvih kriterija nego se jednostavno zeljelo imati pod kontrolom te i takve novinare" - rekao je ministar policije.

Za razliku od novinara, medju gradjanima koje je uhodio SZUP nema politicara iz redova bivse opozicije. Ministar Lucin kazao je da cinjenica da medju dokumentacijom nema dosjea nekih osoba za koje se sumnja da su bili praceni upucuje na zakljucak da je dio dokumenata nestao i vjerojatno je unisten.

Hrvatskom drzavnom arhivu MUP je predao i 38 tisuca dosjea Sluzbe sigurnosti bivse drzave nastalih od 1946 do 1990. godine. Ravnatelj Hrvatskog drzavnog arhiva Josip Kolanovic rekao je da je do sada primio 28 tisuca dosjea za koje je Drzavni arhiv izradio pravilnik koji regulira proceduru koristenja. Zahtjeve za uvid u dosjee zatrazilo je 70 osoba, dok se vecina zahjeva Arhivu, rekao je Josip Kolanovic, upucuje zbog podataka potrebnih za znanstvena istrazivanja.

XS
SM
MD
LG