Linkovi

Pred predsjednikom Bushom tjedan intenzivne diplomacije (5/11/01) - 2001-11-05


Predsjednik Bush danas će u Bijeloj kući primiti alžirskog predsjednika Abdelaziza Butefliku. Bit će to prvi u nizu ovotjednih predsjednikovih sastanaka i govora posvećenih ratu protiv terorizma.

Ovo će biti tjedan intenzivne diplomacije. Predsjednik Bush će se tijekom tjedna u Bijeloj kući sastati s osmoricom stranih čelnika, a zatim i s nizom drugih tijekom vikenda u Ujedinjenim narodima. Isto će tako održati nekoliko govora usmjerenih na jačanje kako domaće, tako i međunarodne podrške za rat protiv terorizma.

Sutra će se putem satelita obratiti sudionicima konferencije o terorizmu u Poljskoj, a u subotu će govoriti u Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda. Prema riječima njegovih suradnika, tom će prilikom pozvati druge zemlje da budu predanije borbi protiv terorizma, te da zamijene riječi djelima.

Uz predsjednika Alžira, predsjednik Bush sastat će se i s visokim dužnosnicima Kuvajta i Maroka, u okviru nastojanja da zadobije podršku i muslimanskih zemalja. Predsjednik će također održati prve izravne razgovore o terorizmu sa čelnicima Indije i Pakistana, a konzultirat će se i s dvojicom ključnih europskih saveznika – predsjednikom Francuske Jacquesom Chiracom i britanskim premijerom Tonyem Blairom.

XS
SM
MD
LG