Linkovi

Sporazum američke vlade i Microsofta izazvao različite reakcije u medijima (5/11/01) - 2001-11-05


U srži ovog antitrastovskog slučaja bila je praksa korporacije Microsoft da u svoj operativni software Windows integrira i druge programe i prodaje ih kao paket...Tužitelji su tvrdili da takva praksa prisiljava kupce koji žele kupiti samo jedan proizvod da kupe sve koji su integrirani.. Postignutim sporazumom se od Microsofta traži da osigura informacije koje bi pomogle suparničkim kompanijama koje proizvode programe kompatibilne s Windowsima...Po mišljenju washingtonskog odvjetnika, specijaliziranog za antitrastovske slučajeve, Jeromea Hochberga, ova odluka je uobličena kako bi se razdvojili pojedini Microsoftovi proizvodi i omogućilo kupcima da sami iskombiniraju programe drugih proizvođača s Microsoftovim. "To omogućava proizvođačima kompjutera diljem svijeta da uključe i druge programe i integriraju ih s operativnim sustavom Windows. Dakle, stvar je zamišljena tako da bude jednostavnije Microsoftovim konkurentima na području softwarea da rade s Windowsima".

No ekonomist iz Institucije Brookings Robert Litan smatra da je operativni sustav Windows tek stara vijest. I dok ovaj sporazum prisiljava Microsoft da kompenzira za pogreške učinjene u prošlosti, u njemu nema ničeg što bi moglo spriječiti ovu korporaciju da ponovi istu stvar u budućnosti. "Microsoft je pustio u prodaju XP verziju Windowsa, što je novi operativni sustav. U njemu su opet povezani kapaciteti za prikazivanje videa, sviranje glazbe, i slanje instant poruka. A Ministarstvo pravosuđa uopće se nije pozabavilo ovim novim integriranjem softwarea".

Jerome Hochberg priznaje da ovaj sporazum kažnjava Microsoft. Međutim, dovodi u pitanje je li kazna primjerena 'zločinu' koji je počinio Microsoft. "Mislim da su donijeli prilično blagu presudu, uzevši u obzir počinjeni prekršaj. Ponašali su se na ilegalan nčin i to su činili vrlo agresivno i upadljivo, a nema mnogo kompanija u povijesti antitrustovske borbe koje su to učinile".

Drugi koji su prekršili antitrustovske zakone na tako nečuven način, kaže gospodin Hochberg, poput kompanije Standard Oil početkom dvadesetog stoljeća, doživjeli su da ih je savezna vlada rascjepkala u više manjih kompanija....No Robert Litan naglašava kako 'slučaj Microsft' nije okončan. Sporazum još uvijek mora preispitati savezni sudac, a osamnaest saveznih država, koje su se pridružile u kaznenom gonjenju Microsofta, moraju do sutra odobriti ove uvjete. "Nameće se pitanje hoće li biti uvedena i agresivnija poboljšanja sporazuma, bilo zbog toga što će savezne države nastaviti s procesima, bilo zato što Europska unija provodi istragu nekih novijih aktivnosti Microsofta, koji su se dogodili nakon što je američka Vlada započela svoj proces".

Gospodin Litan kaže da unatoč sporazuma s američkim Ministarstvom pravosuđa, 'slučaj Microsoft' daleko je od svog završetka.

XS
SM
MD
LG