Linkovi

Rumsfeld: Postignut "mjerljiv napredak" (4/11/01) - 2001-11-04


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da se u vojnim akcijama protiv terorističkih i talibanskih ciljeva u Afganistanu postiže – kako je rekao – mjerljiv napredak. Iz Islamabada izvješćuje Jim Teeple.

Ministar obrane Rumsfel u Islamabadu razgovara s pakistanskim predsjednikom Pervezom Mušarafom, prije polaska za New Delhi – posljednju postaju svoje turneje po pet zemalja koje se nalaze na prvoj liniji, i koje pružaju podršku vojnoj kampanji protiv terorizma.

Gospodin Rumsfeld je prethodno, tijekom boravka u Taškentu izjavio da, što se tiče Sjedinjenih država, vojne operacije teku po planu: "Vjerujemo da se odvijaju brzinom koja pokazuje mjerljiv napredak."

U medjuvremenu, američki borbeni zrakoplovi bombardirali su talibanske položaje nedaleko Mazar-i-Šarifa, na sjeveru zemlje. Talibanske vlasti kažu da su odbacile ofenzivu snaga Sjevernog saveza 70 kilometara južno od tog grada. Jedan visoki dužnosnik Sjevernog saveza je izjavio da je 700 talibanskih boraca dezertiralo na sjeveru Afganistana. Niti jedno od ovih izvješća nije se moglo neovisno potvrditi.

Arapska liga: Bin Laden ne govori u ime muslimana

Čelnici 22 zemlje Arapske lige odbacili su poziv Osame bin-Ladena da se muslimani uključe u sveti rat protiv Sjedinjenih država i zapada. Glavni tajnik arapske lige Amr Mussa izjavio je da Osama bin-Laden ne govori u ime Arapa ili muslimana. Egipatski šef diplomacije Ahmad Maher, izjavio je da njegova zemlja podržava medjunarodnu kampanju protiv terorizma. Po njegovim riječima, Osama bin-Laden je u ratu s ostatkom svijeta.

Ova dva visoka arapska dužnosnika time su reagirali na subotnje televizijsko priopćenje bin-Ladena, koje je prenijela arapska televizijska kuća al-Jazeera. U njoj je bin-Laden rekao da amerikancima predvodjena vojna kampanja u Afganistanu predstavlja vjerski rat izmedju muslimana i kršćana, te za muslimane koji podržavaju Sjedinjene

Bombardirani talibanski položaji na sjeveru Afganistana

Zračni udari po talibanskim položajima nastavljaju se na sjeveru Afganistana već peti put u posljednjih osam dana. S bojišnice kod Dašt-i-Kala, na sjeveru Afganistana, koju drže snage Sjevernog saveza, izvješćuje Irris Makler.

Od ranog jutra, američki bombarderi tipa B-52 i borbeni zrakoplovi tipa F-18 nadlijeću planine na sjeveru Afganistana, nedaleko od granice s Tajikistanom. Bombardiraju talibanske položaje u brdima gdje traju borbe sa snagama Sjevernog saveza, kod mjesta Dašt-i-Kala.

Zapovjednik ovog područja, Muamar Hassan, izjavio je da je Sjeverni savez primio informacije da je uništeno 9 od 300 talibanskih položaja te da je ubijeno oko 60 talibanskih vojnika. Zapovjednik Hassan dodaje da Sjeverni savez čeka na veće rezultate zračnih udara prije nego li njegove snage krenu u ofenzivu.

Zapovjednik područja Dašt-i-Kala kaže da snage Sjevernog saveza takodjer čekaju na naoružanje i streljivo koje im je obećala isporučiti Rusija.

SAD dostavljaju naoružanje i streljivo Sjevernom savezu

Najteže se borbe vode oko strateški važnog grada Mazar-i-Šarifa na sjevero-zapadu Afganistana. O tijeku bitke pristižu proturječna izvješća, dok obje strane govore o pobjedi. Kako javlja Iris Makkler, snage Sjevernog saveza, predvodjene generalom Dostumom, bore se u području koje je sa svih strana okruženo talibanskim snagama. Sjedinjene Države su vojnim helikopterima dostavile naoružanje i streljivo snagama Sjevernog saveza, pošto je opskrba cestovnim putem nemoguća.

General Dostum je rekao da su njegove snage zauzele nekoliko sela na prometnici koja vodi u Mazar-i-Šarif. Medjutim, talibani su naknadno odbacili ove tvrdnje, priopćivši da su njihove snage ponovno zauzele ta sela.

Mazar-i-Šarif leži na prometnici koja vodi izravno do Kabula. Posjeduje vojni aerodrom, a nalazi se i blizu Uzbekistana, gdje je stacioniran dio američkih snaga.

XS
SM
MD
LG