Linkovi

Međunarodna tjeralica: Ali Atwa (2/11/01) - 2001-11-04


Sjedinjene Države sastavile su popis “Najtraženijih terorista”. Neki od 22 bjegunca s te liste, uključujući Osamu bin Ladena, članovi su al-Qaide, terorističke organizacije odgovorne za napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon 11. rujna. Za drugima se traga u vezi s ranijim terorističkim napadima.

Protiv Alija Atwe podignuta je optužnica u vezi s otmicom putničkog zrakoplova kompanije Trans-World Airways na letu iz Rima za Atenu 1985. U zrakoplovu su se nalazili uglavnom američki putnici. Tijekom ovog djela zračnog piratstva, putnici i članovi posade napadnuti su, a jedan je američki državljanin ubijen. Kako je priznao grčkim vlastima, Atwa je planirao biti treći otmičar na tom zrakoplovu, ali mu je rečeno da će biti rezerva. Uhićen je u Ateni, ali je kasnije pušten na slobodu nakon čega se pridružio drugim teroristima u otetom zrakoplovu u Alžiru, kada je razmjenjen za skupinu talaca.

Ali Atwa je državljanin Libanona, gdje je rođen. Vjeruje se da je član libanonskog Hezbollaha. Ova teroristička organizacija želi uspostaviti radikalnu islamsku republiku u Libanonu i uništiti Izrael. Vjeruje se da se Atwa nalazi u Libanonu. Alija Atwu treba smatrati naoružanim i opasnim. U ranim je četrdesetim godinama. Visok je oko metar i 70 centimetara, težak gotovo 70 kilograma i prosječne je građe. Oči su mu smeđe. Govori arapski. Služi se i imenima Ammar Mansour Bouslim i Hassan Rostom Salim.

Sjedinjene Države ponudile su nagradu do pet milijuna dolara za informaciju koja bi dovela do uhićenja Alija Atwe. Ukoliko raspolažete informacijama o ovom bjeguncu, obratite se najbližem američkom veleposlanstvu ili konzulatu. Identitet svih osoba koje dostave informacije o Aliju Atwi bit će zaštićen.

XS
SM
MD
LG