Linkovi

Europska unija proširila popis terorističkih organizacija (3/11/01) - 2001-11-03


Nakon SAD-a i u Europi je usvojena nova, proširena lista terorističkih organizacija na kojoj su se našle i neke od najpoznatijih europskih terorističkih skupina. Lista je zakonska podloga za zaleđivanje bankovnih računa osoba i organizacija za koje se sumnja da su povezani s terorizmom.

Šareno globalno društvo terorističkih organizacija uskoro će teže dolaziti do novca – u Europskoj je uniji proširena lista osoba i organizacija koje se vezuju uz terorističku aktivnost te je postojeći popis proširen sa još 25 imena.

Organizacije povezane s terorizmom, osim do danas poznatih elemenata bin Ladenove “baze”, a čija se imovina mora zamrznuti jesu, između ostaloga, najpoznatije terorističke skupine Starog kontinenta, udruženje irskih ekstremista “Real IRA”, separatistički pokreta Baska u Španjolskoj odgovoran za seriju eksplozija i atentata ETA, ali i nekoliko palestinskih organizacija poput Narodnog fronta za oslobođenje Palestine. Lista se podudara s popisom kojeg su jučer objavile Sjedinjene Države.

Organizacije s popisa stručnjaci drže istinskom terorističkom prijetnjom. Kada je počelo dogovaranje zajedničke borbe s terorizmom ispostavilo se da je velika razlika između popisa terorističkih organizacija i osoba povezanih s terorističkom aktivnošću sastavljenog u SAD-u i u Europi.

Između skoro 300 imena spomenutih na obje liste samo je njih dvadesetak zajedničko i američkoj i europskoj. Intenziviranjem suradnje policija, pravosudnih organa, obavještajnih službi i sigurnosnih agencija i boljom razmjenom podataka došlo se do izjednačavanja listi i većina imena koje se po slovu zakona smatraju teroristima u Eurpi teroristi su i u Americi i obratno.

Namjera je međunarodne zajednice da koordiniranom akcijom spriječi dotok sredstava terorističkim organizacijama. Iako akcija nikada neće dati stopostotni uspjeh jer su tokovi novca jednostavno neuhvatljivi u svoj svojoj kompleksnosti, već su prvi pokušaji doveli do zaleđivanja značajnih iznosa i do željenog poremećaja financijske baze terorističkih organizacija.

Britanski je ministar financija primjerice objavio da je na 33 računa za terorizam osumnjičenih udruga poslije 11. rujna zaleđeno stotinjak milijuna eura sredstava. U Europi su inače uznapredovale pripreme za definitivno veliko pospremanje europskih propisa. Terorizam kao kazneno djelo ući će u zakonodavstva svih članica Europske unije. Do sada je samo šest od 15 država Unije zakonski definiralo terorizam i tretiralo ga kao ozbiljnu povredu zakona.

Unija će nadalje do početka iduceg mjeseca uvesti zajedničku tjeralicu i do krajnosti pojednostavniti proces izručivanja osoba osumnjičenih za terorizam, iako stručnjaci imaju velike rezerve da će izrucenje osumnjicenih Sjedinjenim Drzavama ići glatko. Problem je što europske države teško ili nikako pristaju na ekstradiciju ukoliko se osumnjičena osoba suočava sa smrtnom kaznom. Smrtna je kazna u Europi ukinuta.

XS
SM
MD
LG