Linkovi

Bombarderi B-52 napali talibanske položaje kod Kabula (3/11/01) - 2001-11-03


Protekle noći i tijekom dana američki bombarderi B-52 napali su talibanske položaje sjeverno od glavnog afganistanskog grada Kabula. U vrijeme tih napada Pentagon je priopćio da je izvedena i akcija spašavanja četvorice vojnika nakon što se njihov helikopter srušio zbog lošeg vremena.

Stanovnici Kabula kažu da su veliki bombarderi B-52 jutros preletjeli iznad grada nakon čega su bombardirali talibanske položaje sjeverno od Kabula, na bojišnici između talibana i oporbenog Sjevernog saveza. U tom se području nalazi i vojna zračna baza Bagram koju pod kontrolom drži Sjeverni savez, ali je ne može koristiti, jer talibani kontroliraju okolna brda.

U medjuvremenu, predstavnik Pentagona je izjavio da se jedan američki vojni helikopter, zbog lošeg vremena, srušio unutar Afganistana, ali da je četvoricu članova posade, koji su ozljedjeni u tom incidentu, spasila posada drugog helikoptera i da se sada nalaze na sigurnom. Loše vrijeme je usporilo rasporedjivanje većeg broja specijalnih postrojbi u Afganistan koje trebaju, sa zemlje, pomoći posadama borbenih zrakoplova u identificiranju ciljeva.

Afganistanska novinska agencija Islamic Press navodi da su talibani objesili trojicu pristaša Hamida Karzaia, jednog od glavnih oporbenih čelnika iz redova većinskog afganistanskog naroda Paštu. Talibani su prije dva dana napali logor u kojem se nalazio Hamid Karzai. On je s nekoliko ljudi uspio pobjeći, ali talibani su zarobili 25-ricu njegovih boraca. Hamid Karzai je bivši mudžahedinski zapovjednik, junak pokreta otpora tijekom sovjetske okupacije, koji u južnom dijelu Afganistana pokušava organizirati plemenske vodje da se okrenu protiv talibana. On je vrlo blizak suradnik odbjeglog kralja Zahira Shaha.

XS
SM
MD
LG